Първи сайт
Добре дошли, Гост
Моля идентифицирайте се или се регистрирайте.    Забравена парола?
Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри
(1 разглежда/т) 1 Гости
Проблеми и решения
Отиди най-отдолу
Тема: Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри
#28
Milen_1983
Fresh Boarder
Мнения: 7
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 8 Месеци Карма: 0
Здравейте. Някой може ли да ми обясни как да направя така, че различните браузъри (IE, Firefox, Google Chrome и т.н.) да интерпретират еднакво един и същи HTML-код, защото в момента една и съща елементарна страничка, която се опитвам да направя изглежда в IE по един начин, а с Файърфокса по по различен. Има разлика в цветовете, в изгледа на шрифта, дори в резолюцията. Някой да каже какво се прави в такива случай. Благодря предварително!
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#30
partikal
Fresh Boarder
Мнения: 3
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 7 Месеци Карма: 0
Milen_1983 написа:
Здравейте. Някой може ли да ми обясни как да направя така, че различните браузъри (IE, Firefox, Google Chrome и т.н.) да интерпретират еднакво един и същи HTML-код, защото в момента една и съща елементарна страничка, която се опитвам да направя изглежда в IE по един начин, а с Файърфокса по по различен. Има разлика в цветовете, в изгледа на шрифта, дори в резолюцията. Някой да каже какво се прави в такива случай. Благодря предварително!
Аз имам същия проблем. Много моля ако някой знае как да се оправим.
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#32
partikal
Fresh Boarder
Мнения: 3
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 7 Месеци Карма: 0
Разбрах как става.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
</body>
</html>

Ето така трябва да пишеш страницата.
За по лесен вариант си изтегли Dreamweaver от замунда или от някъде другаде.Препоръчвам ти замунда защото там ти пише и как да си го регистрираш без да плащаш.
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#33
Milen_1983
Fresh Boarder
Мнения: 7
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 6 Месеци Карма: 0
partikal написа:
Разбрах как става.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
</body>
</html>

Ето така трябва да пишеш страницата.
За по лесен вариант си изтегли Dreamweaver от замунда или от някъде другаде.Препоръчвам ти замунда защото там ти пише и как да си го регистрираш без да плащаш.


Така вместо кирилица, излизат квадрати!!!
 
Записано в лога Записано в лога
 
Последна редакция: 23/12/2010 10:44 от Milen_1983.
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#34
Страхил
Administrator
Мнения: 16
graph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 6 Месеци Карма: 1
Здравей, Милен.
partikal е прав, че за да се постигне сходно показване на страниците от различни браузъри, в началото на HTML страницата трябва да се укаже валиден DOCTYPE. Това е сигнал за браузъра да се придържа към определени стандарти, което повече или по-малко гарантира желания резултат.
В реда <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> обърни внимание на последното - charset=utf-8. Това казва на браузъра каква кодировка е ползвана в текста на HTML страницата. Ако текстът ти е бил кодиран с друга кодировка (за кирилица това твърде вероятно е Windows-1251), но твърдиш, че си ползвал utf-8, е твърде вероятно да се получи объркване. Можеш да прочетеш повече за кодировките на страницата Какво е кодировка и как да изберем правилната
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#37
Milen_1983
Fresh Boarder
Мнения: 7
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:Интерпретиране на HTML-кода от различните браузъри 9 Години, 6 Месеци Карма: 0
Страхил написа:
Здравей, Милен.
partikal е прав, че за да се постигне сходно показване на страниците от различни браузъри, в началото на HTML страницата трябва да се укаже валиден DOCTYPE. Това е сигнал за браузъра да се придържа към определени стандарти, което повече или по-малко гарантира желания резултат.
В реда <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> обърни внимание на последното - charset=utf-8. Това казва на браузъра каква кодировка е ползвана в текста на HTML страницата. Ако текстът ти е бил кодиран с друга кодировка (за кирилица това твърде вероятно е Windows-1251), но твърдиш, че си ползвал utf-8, е твърде вероятно да се получи объркване. Можеш да прочетеш повече за кодировките на страницата Какво е кодировка и как да изберем правилната


Искам страницата да е на кирилица, за това съм вмъкнал "<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1251" />", "DOCTYPE" съм го задал точно по начина, по който и partikal е предложил, при това още преди доста време.
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Отиди най-отгоре