Първи сайт
Добре дошли, Гост
Моля идентифицирайте се или се регистрирайте.    Забравена парола?
За страничките в сайта...
(1 разглежда/т) 1 Гости
Проблеми и решения
Отиди най-отдолу
Тема: За страничките в сайта...
#12
Blondy
Fresh Boarder
Мнения: 2
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
За страничките в сайта... 13 Години, 6 Месеци Карма: 0
Имам едно въпросче и много се надявам някой да ми отговори...
Накратко:
От близо година се уча да боравя с материята. Прилагам принципа - чета из нета уроци / разучавам сорса на странички / проба-грешка. Като цяло схванах html-то и написах няколко странички с прилична визия /бива ме с photoshop-а /и т.н. Работата е там, че самият сайт като структура ми изглежда глупав, + факта, че е кошмарен за редакция. Имам в предвид следното: В менюто на сайта има 6 основни бутона - Начало І Галерия І Контакти и т.н.
"Начало" е index.html файла, следват gallery.html І contacts.html и т.н, като всичко това е на линкове. След като направих началния файл, просто го презапаметих за галерия и другите, като естествено промених информацията, дизайна си е същия (банери, странични ленти и разните други съобщения). До тук - тъпо, да, но лесно... . Наложи се на галерията да направя подстранички << 1 2 3 4 >>, пак на линкове, съответно си ги кръстих page1.html, page2.html и т.н. - и те със основната визия.
И това добре..., ама дойде ужасният момент да добавя нов бутон на главното меню и се сбърках като видях колко файлове имам за колекция
Ето тук загрях, че изобщо не съм на прав път и взех да чета за PHP и как може да ми помогне... Ама нещо не мога да ориентирам. Като изключим информацията в няколко параграфа, база данни ще ми трябва за картинната галерия, ама не тя е моят проблем.
Как мога да използвам PHP-то, за си направя всички странички с еднакъв дизайн, но да променям само 1 файл, като се наложи корекция? По пътя на логиката реших че ми трябват нещо като статични полета (където са банера, менюто, страничните ленти) и динамична част, в която се визуализира информацията при натискане на някой бутон от статичната част. Не знам дали съм на прав път изобщо, още повече, че изобщо не разбирам как ще направя дизайна на динамичната част чрез PHP, като всичко, което чета за него са разни формули за сравнение на величини...
Другото, което ми хрумна е, че може да се направи index страница за всеки бутон от менюто, като всяка такава страница да е в отделна папка (пример в www имам index, който е началната страница, и фолдъри: contact вътре само с 1 index файл; gallery вътре с index файл и подфолдъри page1 вътре само с 1 index файл и т.н.) Идеята ми беше, че всички тези индекс файлове са постоянни и в тях има налята само информация/снимки, а банера, менюто и другите глупости по дизайна са самостоятелни парчета, които се викат на тяхното си място чрез скрипт при зареждане на съответната страница. Този вариант също не знам как да изпълня (засега ), пък и ми изглежда мно-о-о-о-го тромав.
Та, ровейки за решение попаднах тук и се престраших (пресрамих ) да си задам тъпите въпроси...
Изписах се толкова дълго и широко, първо, за да стане ясен проблема ми, който ме държи будна вече месец, и второ, защото оставам с впечатлението, че това е някаква огромна бизнес тайна, която никой не издава...
МНОГО МОЛЯ ЗА МАЛКО ПОМОЩ, или поне някой да каже дали съм на прав път. Знам, че има разни програмки, които ще сътворят това за мен, но идеята е да си приложа моя, абсолютно уникален дизайн . Не искам да избирам от готови теми, шаблони и т.н.
Thanks!!!
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#13
Страхил
Administrator
Мнения: 16
graph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:За страничките в сайта... 13 Години, 6 Месеци Карма: 1
Здравей, Blondy!
Първо ми се иска да цитирам една много добра мисъл - "Ако има тъп въпрос, това е незададения", т.е. умно постъпва този, който пита и се научава, а който си мълчи си остава с незнанието. Накратко, в този форум всякакви въпроси от областта на уеб дизайна и интернет изобщо са добре дошли .
Както виждам, ти си стигнала сама до отговора на въпроса си, липсва ти само една единствена команда от PHP, за да го реализираш - include(). Това е функция, която позволява автоматично включване на файл, в случая ще бъде html файл в една интернет страница. Най-често това се използва за добавяне на началната част на страниците, която в повечето случаи е страндартна (твоето меню). Както и сама си се убедила от практика, много по-добре е подобна неизменна част на страниците да се съдържа в отделен файл, така че при нужда от промяна да се редактира само този общ файл - всички страници, които го съдържат ще бъдат обновени автоматично.
Ето и стъпките, които ще трябва да следваш:
1) Запиши си менюто като html файл, примерно с име menu.html
2) Във всички страници, които ще съдържат това меню добави следните редове:

<?php
include(menu.html);
?>

3) промени имената на страниците, които съдържат така включеното меню с .php, т.е. index.html трябва да стане index.php и т.н.
Това е всичко. Надявам се бързо да се справиш и евентуално да пратиш линк към сайта си, когато стане готов
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#15
Blondy
Fresh Boarder
Мнения: 2
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:За страничките в сайта... 13 Години, 6 Месеци Карма: 0
Страхил,
МНОГО БЛАГОДАРНОСТИ за отговора - ще пробвам дали съм разбрала правилно, но ми се струва, че ще имам още въпроси

Поздравления за сайта! Изчетох всичко (ама наистина всичко!!!). Има страшно много полезна информация, при това обяснена така, че да стоплят и блондинките .
 
Записано в лога Записано в лога
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Отиди най-отгоре