Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 

Управление на статии в Джумла сайт

Управлението на статиите в Джумла се извършва на страницата, достъпна от Съдържание>Статии (главното меню) или от иконата Статии на контролния панел.

Съдържание на списъка със статии

На тази страница се извежда таблица-списък с всички статии, отговарящи на зададените критерии (за това след малко). Заглавията на таблицата отговарят на някакъв параметър ("Заглавие", "Статус" и т.н.) и представляват функционални бутони сами по себе си - щракването на който и да е от тях позволява сортирането на статиите по дадения параметър. Повторно щракване сменя реда на сортиране (т.е. ако първото сортиране е било във възходящ ред, второто ще бъде в низходящ). Таблицата със статии се състои от следните полета:

 • Пред името на всяка статия стои малка кутийка, която можете да отбележите и с това да направите статията (или статиите) подлежащи на следващата операция, избрана от лентата с инструменти.
 • Заглавие - съответства на заглавието (HTML title), което давате на статията си и не е непременно заглавието, което ще се появява на самата статия (което се задава със съвсем отделен HTML елемент - h1). Самото заглавие е препратка към страницата за редакция на статията - просто кликнете върху него, за да редактирате съответната статия.
 • Статус - тук се контролира дали статята да се води за публикувана (т.е. дали ще е достъпна на сайта) или не. Самото щракване на иконката сменя статуса публикуван-спрян от публикация.
 • Начало - определя дали дадената статия да се появява в началната страница или не. articles - filter
 • Подредба - можете да променяте реда на статиите с щракване на малките стрелкички (нагоре, надолу) или с директно въвеждане на номера, който искате да дадете на статията.
 • Достъп - определя кои потребители имат достъп до статията. По подразбиране достъпът е публичен, но можете да разрешите достъп само за регистрирани потребители (регистриран достъп) или дори само за потребители, които имат достъп до административния панел (мениджър, администрация, суперадминистратор) - това се нарича специален достъп. Простото кликване на нивото за достъп го променя в реда публичен-регистриран-специален и отново публичен.
 • Секция - показва към коя секция е зачислена статията. Името на секцията е пряка връзка за редакция на дадената секция.
 • Категория - показва към коя категория принадлежи статията. Името на категорията, подобно на секцията, е пряка връзка към страницата за редакция на дадената категория. articles order
 • Автор - името на автора на статията (не забравяйте, че можете да разрешите достъп на дурги хора до определени части от сайта, т.е. да имате потребители, които допринасят за развитието на сайта със свои статии).
 • Дата - кога е написана статията.
 • Посещения - колко пъти досега е била заредена страницата, съдържаща дадената статия.
 • Номер - уникален номер за статията, съответства на номера, под който е записана статията в базата данни. articles - author

Филтриране на списъка със статии

Когато за пръв път попаднете на тази страница, в списъка със статии ще бъдат включени всички статии на сайта. Можете да ограничите този брой по няколко начина:

 • въвеждане на дума или фраза в полето "филтър" - списъкът със статии ще бъде филтриран и ще бъдат показани само статии, които съдържат в името си зададените думи или фрази.
 • избиране на секция от падащото меню "изберете секция"- само статиите от зададената секция ще бъдат показани
 • Избиране на категория от менюто "изберете категория" - само статии, принадлежащи на избраната категория ще бъдат показани.
 • Избор на автор - ако сте позволили на други хора да добавят статии към сайта, това меню дава възможност за филтриране на статиите по име на автор.
 • Филтриране по статус - можете да избирате между "статус" (само публикувани статии), "не е публикуван" (само спрени от публикация статии) или архив (архивирани статии).

Допълнително удобство при работа с дълги списъци със статии дава възможността за страниране в дъното на страницата: от падащото меню "покажи" можете да определяте броя статии, които да се показват на страница, а номерата със страници дават директен достъп до съответната част от списъка. articles pages

Лента с инструменти

Нека разгледаме възможностите, които дава лентата с инструменти, намираща се в началото на страницата.

joomla article management menu

Обърнете внимание, че за да приложите някой от инструментите, трябва да сте избрали поне една стаитя (чрез отбелязване на кутийката пред името). Щракването на кутийката в заглавната част на таблицата ще избере всички статии.

 • Архив и Разархивиране дават възможност съответно за включване в архив или за изваждане от архивирано състояние на посочените статии.
 • "Публикуване" и "Спиране на публикация" съответно пускат или спират от публикация избраните статии. Спирането на публикация е удобен начин да спрете достъпа до избраните статии без да ги изтривате. Не забравяте, че когато една статия е спряна от публикация, тя все едно не съществува - всяка препратка към нея на самия сайт ще води до грешка "404 - Компонентът не е открит".
 • Премести - можете да промените принадлежността на избраните статии към друга секция/категория.
 • Копирай - създава пълни копия на избраните статии в указания раздел (секция/категория)
 • Изтрий - премества избраните статии в кошчето (откъдето после може да бъдат въстановени, освен ако не ги изтриете окончалтено и от кошчето)
 • Редактиране - отваря страницата за редакция на първата от избраните в списъка статии - понеже редакцията на статиите става една по една, има смисъл да избирате само една статия за редактиране.
 • Добавяне - принципно не се различава от страницата за редакция на вече създадена статия, с изключение на липсата на въведени данни разбира се.
 • Настройки - тук можете да променяте някои глобални настройки за всички статии - като напр. дали да се показва името на автора, датата на създаване на статията, дали да има възможност за гласуване за статията и др. Така въведените настройки стават валидни за всички статии, но за всяка статия можете да въведете различни, индивидуални настройки от страницата за редакция на статия.
 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!