Оценка на читателите: / 61
Слаба статияОтлична статия 

Джумла! - основни принципи и работа с контролен панел

Тази и следващите статии приемат, че успешно сте приключили с инсталирането на Джумла! и можете да влезете в административната част на сайта, която се намира на адрес [адрес на сайта]/administrator/, напр. http://www.example.com/administrator/

Преди да се впуснем в подробности по управлението на сайта и неговото съдържание като статии, менюта, анкети, банери и т.н., нека разгледаме най-общо възможностите, които дава контролния панел в административната част на Джумла! сайта. В тази статия ще направим и общ преглед на някои от основните принципи за работа с Джумла!, които ще ви бъдат от полза и при следващите уроци.

Когато влезете в адмнистративната част на сайта си, ще видите контролния панел, който би трябвало да изглежда приблизително така: Joomla main menu Джумла! контролен панел, Joomla! control panel Хоризонталното меню, което виждате, е достъпно от всички страници в административната част и съдържа всичко необходимо за работата с Джумла!, а иконките са препратки към най-често използваните елементи от това меню. Нека разгледаме поотделно компонентите на менюто.

Сайт

Джумла! сайт меню, Joomla site menuОт тук се управлява най-общо Джумла сайта. Включени са следните подменюта:

 • Контролен панел - препратка към страницата, която разгледжаме в момента, т.е. тази, на която попадате при влизането си в административната част на сайта. Съдържа удобни връзки към най-често използваните функции - управление на секции, категории, статии, начална статия, менюта, езици, потребители, настройки.
 • Потребители - на тази страница можете да прегледате списъка с всички регистрирани към сайта потребители - име, потребителско име, имейл адрес, дата на регистрация и на последно влизане в сайта, дали потребителят е активен и какви права за достъп има.
 • Медия - преглед на всички изображения, които са качени на сайта. От тук можете да добавяте лесно и нови изображения в избрана от вас папка.
 • Настройки - на свой ред съдържа 3 подменюта:
  • Сайт - глобални настройки за сайта като име на сайта, глобални мета данни (описание и ключови думи), дали да се използват по-лесно разбираеми от интернет търсачките адреси на страниците и др.
  • Система - тук се задават параметри като продължителност на сесията, дали да се регистрират нови потребители, разрешено ли е регистрирани потребители да качват файлове на сървъра и ако да - какви файлове и с какви размери и др.
  • Сървър - тук са настройките за базата данни (потребителско име, парола, име на базата данни и т.н.), настройките за FTP достъп, както и тези за изпращане на имейл от системата (напр. при регистрация на нов потребител).
 • Изход - самоподразбиращо се отписване от административния панел. Както и с пощенските кутии, важно е винаги да се отписвате след приключване на работа с административния контролен панел. В противен случай рискувате някой, който има достъп до компютъра ви да влезе от ваше име и да направи каквото си поиска със сайта.

Менюта

Джумла меню, Joomla! menuПървата препратка от това меню се нарича също менюта. Тя извежда към страница-списък на всички менюта на сайта, където можете да смените името, вида и описанието на кое да е от изброените менюта.

Кошче е мястото за изтритите менюта. От тук можете да въстановите меню или окончателно да го изтриете.

Следват препратки към отделните менюта - те водят към страници, където са изброени всички статии, включени в даденото меню. На тези страници можете да премахвате връзки към статии или друго съдържание от менюто, да добавяте нови, да ги пускате или спирате от публикация, да променяте реда на връзките в менюто и др.

За Джумла менюто

За да бъде видима на сайта една статия, тя задължително трябва да е добавена поне към едно меню. Менютата дават възможност да организирате тематично близки статии. Понеже менютата се управляват отделно от статиите, можете да избирате в кои страници и на кое място да се появява всяко от използваните менюта. Повече за работата с менюта можете да прочетете в статията Работа с менюта

Съдържание

Джумла! меню съдържание, joomla content menuТук са препратките към страниците за преглед и управление на статии, категории и секции, кошчето с изтрито съдържание, както и специална препратка към статията (или статиите), които се показват в началната страница. Джумла! дава възможност повече от една статии да заемат място в началната страница - обикновено само една от тях е в цялост, докато за останалите се показва само първия параграф, а препратка дава възможност за прочитане на останалата част.

Как се пишат нови статии е обяснено в статията Създаване и редактиране на статии, а как се управляват вече създадени статии - публикуване, копиране, изтриване и т.н. е тема на статията Управление на статии.

За секциите и категориите

За разлика от обикновените сайтове, в които интернет страниците представляват отделни файлове, статиите на един Джумла! сайт се запазват в базата данни. Това означава, че обичайното подреждане на страници по папки е неприложимо. В замяна съдържанието на Джумла! сайта се разпределя по секции и категории: всяка статия принадлежи към някаква категория, а всяка категория е част от някаква секция. Тази йерархична структура позволява бързо откриване на дадена статия и е особено полезна, когато сайтът се разрастне.

Можете да създавате, преименувате или изтривате секции и категории, както и да променяте принадлежността на всяка статия към категория и на категория към секция по всяко време.

Компоненти

В това меню се съдържат препратки към всички компоненти на сайта - както тези, които идват с основния инсталационен пакет, така и тези, които си инсталирате допълнително.

За компонентите, модулите и добавките

Ако Джумла! трябва да се опише с една дума, това вероятно би било "модулност". Това означава, че много функции работят относително независимо една от друга - могат лесно да се пускат, спират, добавят или изтриват без при това да попречат на функционирането на останалите. Такива отделни функционалности се разделят на три вида - компоненти(components), модули(modules) и добавки(plug-ins).

Компонентите обикновено добавят някоя съвсем нова функция. Напр. JoomlaPack дава възможност за архивиране на целия сайт, JoomlaWatch подава подробна информация за посетителите на сайта, а eXtplorer съвсем успешно заменя FTP програмите (тези компоненти са отделно от основния пакет; как се инсталират нови компоненти, модули и добавки е обяснено в следващата част)

Модулите са обикновено по-малки от компонентите. Съдържанието, което те генерират, се разполага на указаните от вас места, стига те да са позволени от използвания шаблон.

Добавките не създават сами по себе си съдържание, а променят по някакъв начин вече създадено съдържание преди то да бъде изведено в окончателен вид на екрана.

Приложения

 • Джумла меню приложения, joomla applications menuИнсталиране - от тук се инсталират нови шаблони, компоненти, модули или добавки. Можете да избирате между инсталиране от файл, който сте качили на своя компютър, който се намира на сървъра или директно инсталиране от сайта, който предлага този файл. Файловете за инсталиране са архивирани и съдържат в себе си инструкции за самата инсталация, така че всичко става автоматично - достатъчно е само да дадете правилно адреса на файла.

  Конкретен пример за инсталиране на нов компонент е даден в статията Инсталиране на приложения за Джумла!

 • Модули - управление на всички инсталирани модули: включване или изключване, копиране, изтриване, редактиране, създаване на нов модул.
 • Добавки - аналогично на модулите, тази препратка дава възможност както за преглед, така и за управление на всички инсталирани добавки.
 • Шаблони - избор на шаблона по подразбиране за сайта, както и редакция на файловете на самия шаблон - HTML и CSS. Шаблоните задават облика на сайта и избора/адаптирането на подходящ шаблон е от съществено значение за изграждането на успешен сайт.

  В основната инсталация на всеки Джумла! сайт са включени три шаблона - beez, JA_Purity, rhuk_milkway. Можете още сега да изпробвате трите шаблона - достатъчно е да изберете радиобутона пред някой от тях и да кликнете на звездичката с надпис "Начален" - избраният шаблон ще бъде наложен над всички страници на сайта.

  Добавянето на нов шаблон не е по-различно от добавянето на компонент, модул или добавка: просто си свалете инсталационния файл и го инсталирайте от приложения>инсталиране.

 • Езици - тук можете да избирате езика за Джумла сайта, както и този за административния панел (те са независими един от друг). Ако искате да добавите нов език, трябва първо да си инсталирате съответния файл (приложения>инсталиране).

Инструменти

Място за прочитане или създаване на лични съобщения до потребители от сайта, за изчистване на кеша и др.

Помощ

Подменюто помощ съдържа полезна информация за работата с Джумла! - когато локалната версия липсва, е дадена препратка към онлайн версията (на английски)

От "информация" можете да проверите какви са настройките на PHP, какво е съдържанието на ключови променливи, данните за базата данни и др.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!