Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 

Работа с менюта

menu listМенютата са удобен начин за подреждане на връзки към тематично близко съдържание. Това съдържание може да е най-различно: статии на самия сайт, анкети, форма за обратна връзка, банери, списък с полезни връзки, препратки към външни сайтове и др. Къде ще бъдат показани самите менюта се определя от управляващите ги модули. В тази статия ще разгледаме редакцията на меню, промяна на включените в него връзки, както и управлението му посредством модули.

Редакция на меню

Джумла прави разделение между инфомрацията за самото меню и неговото съдържание - връзките, които са включени в него.

Вид, име и описание

Информацията за всяко меню е достъпна през Менюта>Менюта и щракване на името на менюто от списъка на страницата. За всяко меню трябва да попълните следните данни:

joomla menu edit
 • Вид на менюто - това е уникално име, което се използва от системата за идентификация - всъщност именно това име ще използвате, когато указвате на модула за менюто кое меню ще управлява. В това име не трябва да има интервали.
 • Заглавие - името, което ще стои в началото на самото меню.
 • Описание - тази информация е лично за вас - подсеща ви с каква цел сте създали това меню.

Ново меню можете да добавите чрез щракване на иконката Добавяне от лентата с инструменти на страницата Менюта>Менюта. Освен вида, името и описанието на менюто ще видите още едно поле - за модула, който ще управлява менюто. Желателно е за всяко ново меню да има отделен модул, за да имате по-голяма свобода в управление на отделните менюта. Модулът може да бъде създаден впоследствие, така че за момента можете да оставите това поле празно.

Редакция на връзки

За да редактирате връзките за дадено меню, трябва да изберете името на менюто от списъчното меню , появяващо се при посочване на Менюта от главното меню. След като изберете менюто, ще видите списък с всички връзки, които са добавени към него. Подобно на статиите, в този списък можете на място да променяте статуса на връзките (публикувани или не), правата за достъп и подредбата им просто чрез щракване на съответния символ за избраната връзка. Ако искате да използвате лентата с инструменти, първо трябва да изберете поне една връзка - просто щракнете в кутийката пред името й.

Добавяне на връзки

За да добавите връзка към дадено меню, първо отворете страницата за това меню (Менюта>Менюта, щракване върху името на менюто) и от лентата с инструменти щракнете върху иконката Добавяне add. Ще се отвори страница със списък от възможни видове връзки, които можете да добавяте. Списъкът е йерархично подреден, като най-горните четири нива са:

 • Вътрешна връзка

  menu add articleот този дълъг списък вероятно най-често ще използвате "статии". "Статии" на свой ред е йерархично меню, съдържащо различни възможности за добавяне на връзки към съдържание: архивирани статии, статии, категории, секции. За да добавите връзка към статия, която сте написали, изберете Стандартен изглед на статия. В новия формуляр трябва да попълните няколко детайла: add article title

  • Заглавие - това е текста на връзката към статията;
  • Име в адрес- URL адреса на статията;
  • Ниво за достъп - какви права трябва да имат потребителите, за да имат достъп до статията;
  • Как да се отваря връзката - в същия или в нов прозорец;
  • Самата статия изберете чрез натискане на бутона "Изберете" в полето Параметри-основни: ще се отвори прозорец със списък на написанте до момента статии choose an article
 • Външна връзка - тук можете да добавите връзка към външен сайт - в отворилата се страница-формуляр трябва да добавите името на връзката (Заглавие), адреса на страницата във вашия сайт, където ще се отвори връзката (Име в адрес) и самия адрес на външния сайт (Връзка).
 • Разделител - можете да добавите интервал, символ или някакъв друг визуален разграничител - полезно е при дълги менюта или при оформяне на хоризонтални менюта, в които искате да има отстояние межу отделните връзки.
 • Име в адрес - възможност за директен избор от връзки във вече създадени менюта

Управление на менюта с модули

За всяко меню е нужен модул, който да го управлява, т.е. да определя в кои страници да се появява менюто, къде да бъде разположено на страницата (напр. в лявата колона), както и каква да е относителната му позиция спрямо останалото съдържание (напр. другите менюта, които също се разполагат вляво).

Няколко менюта се създават автоматично с всяка нова инсталация на Джумла - това са напр. Главно меню, Top menu, User menu и др. За всяко от тези менюта съществува модул, който го управлява, обикновено със същото име. Именно от страницата за редакция на модула, който управлява менюто, можете да промените параметрите за менюто - в кои страници да се появява, с какво разположение и т.н. На страницата Приложения>Модули изберете от списъка името на модула, съответстващ на менюто, което искате да редактирате и на новата страница въведете желаните промени.

Добавяне на модул за управление на меню

За новодобавено от вас меню ще трябва да създадете нов модул, който да го управлява. Това става от страницата Приложения>Модули. От лентата с инструменти изберете Нов и от предложения списък щракнете на Меню. Това ще отвори нова страница-формуляр. Вдясно ще видите група параметри за модула. От падащото меню "име на менюто" изберете новосъздаденото меню. Вляво (Детайли) трябва да попълните името на модула (за по-лесно ориентиране е добре да бъде с името на менюто, но това не е задължително), къде да бъде разположено менюто ("Позиция"), какво да е нивото за достъп и т.н. "Предназначение на модула" дава възможност за избор на статиите, където менюто ще бъде видимо.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!