Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 

CSS шрифт

Със CSS команди можете да управлявате различни аспекти от изгледа на текста. Нека първо разгледаме как може да се указва вид, размер и стил на шрифт (какво представляват шрифтовете е обяснено в статията Шрифтове - същност, видове и употреба).

Вид на шрифт

Вид на шрифт се задава с font-family:стойност, като на мястото на стойност може да стои както конкретен вид на шрифт (напр. Verdana), така и една от следните думи - категории шрифтове:

  • serif - шрифтове тип serif, напр. Times New Roman.
  • sans-serif - шрифтове тип sans-serif, напр. Arial.
  • monospace - шрифтове, при които всички знаци заемат еднаква широчина, напр. Courier New.

Когато изберете serif, sans-serif или  monospace, браузърът автоматично ще подбере конкретен вид на шрифт от указаната категория.

Различните потребители имат инсталирани различни шрифтове. По тази причина няма как да сте сигурни, че указания от Вас шрифт ще може винаги да се използва. Често вместо указване на един шрифт, се изброяват няколко възможни варианта, напр.

p {font-family:Georgia, Verdana, "Trebuchet MS"}

В случай, че потребителят няма инсталиран първия указан шрифт, браузърът се насочва към втория, ако и той не е инсталиран - към третия и т.н. Ако никой от указаните видове шрифтове не е инсталиран, браузърът ще използва някой от шрифтовете по подразбиране, които са универсални и инсталирани на почти всички компютри (Arial, Arial Black, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana).

Размер на шрифт

Размер на шрифт (големината на текста) се задава с font-size, напр.

h1 {font-size: 1.5em}

Като стойности за размер на шрифт може да се използват както числа, така и думи или проценти, отразяващи относителна спрямо елемента-родител големина. В ред на нарастване на размера на шрифта думите, които може да се използват са:

xx-small, x-small, small, medium, large, x-large, xx-large.

За основа се взема размерът на елемента-родител, който е приравнен на medium. Относителен размер на шрифт може да се зададе и с думите larger (по-голям) и smaller (по-малък).

Дебелина на шрифт

Дебелина на шрифт се указва с font-weight, а за стойности може да се използват:

  • числа от 100 до 900, кратни на 100 (100, 200, 300 и т.н.). 100 отговаря на най-малката дебелина на шрифт, а 900 - най-голямата;
  • думите bold (отговаря на число 700), normal (еквивалентно на 400) - стойността по подразбиране, bolder и lighter - съответно по-голяма и по-малка дебелина на шрифт спрямо елемента-родител.

Стил на шрифт

Със CSS може да се зададе специфичен стил на шрифт - например шрифта може да бъде италицизиран. Този стил на шрифт се указва с font-style: italic:

h3 {font-style: italic}

На мястото на italic може да се използва normal (обикновения текст) или oblique - за шрифтове, които поддържат наклонени знаци. На практика italic и oblique изглеждат еднакво.

Описаните до тук свойства на шрифта може да се зададат съкратено с използване на свойството font и изброяване на желаните параметри, разделени с интервали помежду си. Ето и един пример:

h1 {font: bold italic 1.8em Verdana;}

Изброяването на параметрите следва определен ред: стил, дебелина, размер, вид на шрифт.

Следва: CSS - текст.

 

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.