Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Създаване на страница за грешка с .htaccess

Понякога се случва сървърът да не успее да изпълни заявката за някоя интернет страница. В такъв случай вместо търсената страница потребителят ще види страница със съобщение за грешка.

Хостинг компаниите често предоставят за ползване страници за най-често срещаните типве грешки. Тези страници обаче имат само най-общо послание, което да приляга на всички хоствани сайтове. Можете да оставите нещата както са, но сайтът Ви ще добие по-професионален вид ако използвате собствени страници за грешка.

Подходящо съобщение, с което да обясните накратко на потребителя какво не е наред и какво може да се направи, е малък знак на внимание, който със сигурност ще бъде оценен.

Как работи страницата за грешкa

Когато сървърът не успее по някаква причина да достави заявената от потребителя страница, се генерира код на грешка, който всъщност е частен случай на т.нар. HTTP съобщения. Ако сървърът открие команда, която съпоставя страница за грешка на генерирания код на грешка, то страницата за грешка се праща на потребителя. В противен случай сървърът извежда стандартно съобщение за грешка.

По-подробно за кодовете на HTTP съобщенията можете да прочетете в статията HTTP съобщения, но накратко най-често срещаните кодове за грешка са:

  • 400 - заявката за страницата не е попълнена правилно или не може да бъде изпълнена.
  • 401 - заявената страница е защитена и изисква правилно попълнени потребителско име и парола
  • 403 - достъпът до страницата е забранен
  • 404 - страницата не е намерена на сървъра - обикновено при въвеждане на грешен URL адрес на страница или следване на невалидна хипервръзка
  • 500 - грешка от страна на сървъра

Команда за страница за грешка

Командата, с която можете да зададете използване на страница за грешка в .htaccess, има следния общ вид:

ErrorDocument код_на_грешка /директория/име_на_страницата

Вместо относителен адрес (/директория/име_на_страницата), бихте могли да ползвате и абсолютен адрес, напр. http://www.parvisait.com/404.html

Един конкретен пример е използване на страница за грешка NotFound.html в директория errors в случай, че заявената страница не е намерена:

ErrorDocument 404 /errors/NotFound.html

Обърнете внимание, че страницата трябва да бъде HTML документ. Файлът .htaccess не работи с динамични страници като напр. php файлове.

Какво да включите в страницата за грешки

Страницата за грешка трябва да обясни накратко какво не е наред, да посочи възможен начин за справяне с проблема и евентуално да даде адрес, на който може да се съобщи за грешката.

Ако например грешката е с номер 404, т.е. търсената страница не съществува, би било добре да се даде възможност на потребителя да се насочи към друга страница чрез:

  • Включване на препратка към началната страница
  • Добавяне на поле за търсене в сайта по ключови думи
  • Предложение за връщане към страницата, от която е дошъл потребителя (в случай, че е попаднал на страницата за грешка, следвайки невалидна хипервръзка)

Добра идея е да добавите и адрес за връзка, на който потребителят може да съобщи за проблема. Например ако потребителят е попаднал на страница за грешка поради следване на невалидна хипервръзка и може лесно да Ви съобщи за това, бързо ще предотвратите повторение на проблема за други посетители.

Така страницата за грешка става не просто досадно съобщение, а начин за комуникация. Ако е вярно, че съвместното решаване на проблеми сближава, страницата за грешка е чудесна възможност за сближаване с посетителите на Вашия сайт - не я изпускайте!

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.