Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Блокиране на потребители с .htaccess

Тази опция се използва рядко, но понякога има основания да наложите забрана за достъп до сайта за даден потребител. Конкретен пример е робот, който често сваля голямо количество информация или потребител, който редовно праща спам. Внимавайте да не забраните някой валиден робот, какъвто е Googlebot на Google - вредите от това далеч ще надхвърлят всякакви евентуални ползи!

Ето и конкретен пример за забрана достъпа до сайта на потребител с IP адрес 234.56.7.8, както и за всички IP адреси, започващи с 123.45.6. (123.45.6.1, 123.45.6.2 и т.н.):

order allow,deny
deny from 234.56.7.8
deny from 123.45.6.
allow from all

Вместо IP адреси може да се използват и домейн имена, например:

Deny from gaden_sajt.com

В забраната може да се използва името на робот. В следващия пример името на робота, който прави заявка за страницата (User-Agent), се проверява и ако се окаже, че това е името на робота, на когото искаме да откажем достъп (лош_робот) то променливата marsh_navyn получава стойност 1 и задейства забраната за достъп:

SetEnvIf User-Agent лош_робот marsh_navyn=1
Order allow,deny
Allow from all
Deny from env=marsh_navyn

Имайте предвид, че стойността на User-Agent може лесно да се промени от потребителя, така че забрана, основана на името на User-Agent не е много сигурна.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.