Оценка на читателите: / 71
Слаба статияОтлична статия 

Уеб дизайн инструменти

Текстови редактори

1) Notepad++

Създаването и редактирането на страниците ви може да стане и с обикновен текстов редактор като Notepad, но има специализирани редактори за писане на HTML страници с функции като номериране на редовете (полезно при поправяне на грешки), оцветяване на тагове (HTML команди) с различни цветове, възможност за търсене и замяна на думи и пр. Един от най-добрите текстови редактори за тази цел е Notepad++, напълно безплатен и не изискващ инсталиране . Можете да си изтеглите Notepad++ на български и да се убедите във възможностите му.

2) Онлайн HTML редактор

Ако съвсем не ви се занимава с каквито и да било инсталации на програми, но искате все пак да ползвате специализиран за HTML редактор, можете да ползвате и онлайн HTML редактора, качен на сайта. Линк към него има и от първата страница, от меню Инструменти: HTML редактор.

3) Kompozer

Друг популярен безплатен текстови редактор, специално предназначен за HTML е Kompozer. Kompozer използва системата WYSIWYG (What You See Is What You Get) - чрез нея можете на място да видите как ще изглежда страницата ви в браузър още докато я редактирате. Kompozer автоматично може да създава необходимия код за вмъкване на графики, таблици, за форматиране на параграфи, оцветяване на текста и фона и т.н. Освен тези удобства, още едно предимство на Kompozer e че създадените по този начин страници са гарантирано съвместими с интернет стандартите. Можете да си заредите Kompozer и след това да инсталирате българския превод, ако желаете.

4) Coffeecup

Coffecup е също добър WYSIWIG редактор, но за разлика от Kompozer е платен. Можете да ползвате свободно програмата само за 30 дни, но съкратената версия е безплатна и можете да я ползвате колкото искате.

5) Dreamweaver

За сега най-известният WYSIWIG редактор е Dreamweaver на Adobe. Програмата е доста скъпа (в момента е 399$), но освен HTML поддържа още и JavaSrcipt, CSS, PHP, ASP и ColdFusion, и ако смятате да се занимавате продължително време с уеб дизайн, инвестицията вероятно е оправдана. Можете да си свалите Dreamweaver за проба (30 дни) след регистрация като потребител в Adobe.

6) Word

Като текстов редактор, който често ползвате, може би ще пожелаете да използвате Word като редактор за HTML страниците си. Имайте предвид, че в настройките на Word по подразбиране се крие една сериозна неприятност. Word автоматично заменя обикновените кавички (")с типографски елегантните (“). На пръв поглед - кавичките са си кавички, но не забравяйте, че компютрите "виждат" не графични знаци, а само съотвестващите им кодове (повече за кодировката - в статията Какво е кодировка). Кодовете за двата вида кавички са съвсем различни и тези, които Word е сменил зад гърба ви, няма да бъдат валидни кавички, където такива се изискват от HTML кода. Това в по-добрия случай ще направи невъзможно налагането на стилове, а в по-лошия - ако в страницата ви има и PHP код, ще направи невъзможно зареждането на страницата в браузър. Ако настоявате да използвате Word, трябва да изключите автоматичното подменяне на кавичките:
От менюто Инструменти на Word изберете Автокорекция->Автоформат и изключете опцията за подмяна на кавичките.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!