Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 

JavaScript

Съдържание:

Какво е JavaScript?

Няколко примера

JavaScript е един от най-често използваните програмни езици, използвани за създаване на динамични интернет страници. Ето само няколко примера за възможностите на JavaScript програми:

  • часовници, които работят в реално време;
  • калкулатори;
  • картинни галерии, в които кликването на малко изображение (thumbnail) извиква снимка в пълния й размер;
  • даване възможност на потребителите да променят шрифта, големината или цвета на текста на страницата;
  • извличане на информация за конкретния потребител: вида браузър, типа монитор (разделителна способност, брой поддържани цветове) и т.н.;
  • показване на произволно избран текст, изображение или хипервръзка;

Какво е скриптов език?

Както подсказва името, JavaScript е представител на т.нар. скриптови езици - програмни езици, които се използват за управление на софтуерни приложения. В конкретния случай JavaScript се използва, за да регулира поведението на браузъри (напр. Firefox).

За разлика от приложенията, които управляват, скриптовите езици обикновено не са предварително компилирани до машинен код, а се интерпретират. Това означава, че програмният код се изпълнява директно, без предварително компилиране, и може да се редактира (за сравнение Вашият браузър е компилирана като изпълним файл програма - не можете да разгледате изходния код, нито да го редактирате).

JavaScript и Java

Приликата в имената на JavaScript и Java не е случайна. Когато Brendan Eich от Netscape започва разработката на JavaScript, първоначално избраното име е Mocha. Впоследствие името се променя на LiveScript, но скоро след това Netscape започва да добавя поддръжка в браузъра си за набиращия популярност програмен език Java и в крайна сметка името на скритовия език става добре познатото днес JavaScript.

Освен имената обаче, Java и JavaScript имат малко общо помежду си. Макар синтаксисът на JavaScript умишлено да наподобява този на Java - за по-лесно ориентиране в новия език на програмисти на Java, двата езика значително се различават. Тук няма да влизаме в подробности какви са разликите, но накратко Java е структурен език, с много по-богати възможности и съответно доста по-труден за научаване.

AJAX

JavaScript е съставна част на една нова комбинация от технологии, която дава богати възможности за създаване на динамични интернет страници: AJAX (Asynchronous JavaScript and XML). Чрез AJAX се осъществява обмяна на данни на малки порции между клиента и сървъра, така че без да се презарежда страницата, може да се постигне ефект на по-висока скорост и фукнционалност.

Предимства на JavaScript

Скорост

Когато JavaScript команди се включат в кода на една HTML страница, те се изпълняват от компютъра на крайния потребител, който е заредил страницата. Подобна "клиентско-ориентирана" програма е много по-бърза от програма, която се изпълнява на сървъра (напр. програма, написана на PHP).

Нисък трафик

Понеже целият JavaScript код се зарежда с отварянето на дадената интернет страница, браузърът се обръща към вече заредения код за изпълението на отделните команди, вместо към сървъра. Така напр. можете да направите хиляди сметки с един JavaScript калкулатор без да презаредите страницата нито веднъж. Това облекчава сървъра и намалява консумирания трафик.

Голям брой готови програми

Поради попуярността на JavaScript, в интернет вече са публикувани голям брой JavaScript програми, които можете да ползвате директно. Някои от JavaScript програмите са безплатни, а за други се изисква някаква, обикновено не голяма регистрационнна такса. Ето и един сайт с готови JavaScript програми: ScriptSearch.com.

Адаптивност и универсалност

Винаги можете да разгледате кода на една JavaScript програма и евентуално да го редактирате, за да настроите програмата към своите изисквания. Друго предимство е независимостта от платформи: веднъж написани и съобразени със стандартите, JavaScript програмите ще работят в повечето браузъри, без да е необходима допълнителна настройка.

Някои ограничения на JavaScript

Недостъпност за някои потребители

Поради потенциала на JavaScript програмите да включват зловреден код, някои портебители на интернет изключват изцяло възможността на браузърите си да изпълняват JavaScript команди. Други потребители имат увредено зрение и ползват браузъри, които разпознават само текст. За такива потребители трябва да предоставите алтернатива на използваната от вас JavaScript програма. Това се задава с HTML двойката тагове <noscript> и </noscript>.

Различно интерпретиране

Някои браузъри изпълняват JavaScript командите по свой, различен начин. За да се постигне един и същи резултат, независимо от вида на ползвания браузър, авторите на JavaScript програмите трябва да напишат код, който разпознава използвания браузър, и го насочва към специфична за него част от програмата.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.