Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

Управление на файлове и папки с eXtplorer

В предишния урок разгледахме как се инсталира компонент, в частност eXtplorer. Сега ще научите за възможностите, които дава eXtplorer за управление на файловете и директориите (папките) на вашия Джумла сайт.

Път до компонента и обратно към сайта

eXtplorer е достъпен през менюто Компоненти на главното меню - просто изберете eXtplorer от падащото меню-списък с компоненти на сайта ви.

За разлика от повечето други приложения, с активирането на този компонент ще бъдете изведени към страница, в която главното меню на административния панел няма да бъде достъпно. Винаги обаче можете да се върнете в административната част - щракнете препратката Back to Joomla!

Контролен панел

extplorer treeВ лявата част на екрана ще видите дървовидна структура на папките на сайта, много подобна на тази, която предлага Windows Explorer. Приликите продължават - щракването на "+" пред името на някоя папка ще отвори дървовиден път към поддиректории, включени в избраната папка, а "-" ще затвори този път. Ако папката не съдържа други папки, иконката за папка ще се промени във вид на списък.

При щракване върху някоя папка в дясната част на екрана ще се появи списък с всички включени в папката файлове с информация за името, размера, вида на файла, датата на последна промяна, правата за достъп и името на собственика.

extplorer name size

Самите заглавия за тази информация (Name, Size, Type и т.н.) служат за сортиране на списъка - просто щракнете върху някое от тях, за да преподредите списъка с файлове по желания критерий.

Падащото меню Browsing Directory в горната част на страницата позволява бърз достъп до избрана папка. Ако така избраната папка съдържа в себе си други папки, ще се появи допълнително падащо меню с техния списък, от който също можете да избирате.

Ако искате в списъка с файлове да бъдат включени и папките, които се съдържат в активната в момента папка, щракнете на бутона Show Directories

Лента с инструменти

Управлението на файловете става с помощта на лентата с инструметни:

extplorer menu
  • Home ви връща в основната директория (root), в която е инсталирана Джумла
  • Reload презарежда списъка с файлове - за използване най-вече в случай, че сте направили някаква промяна във файловата структура чрез друг инструмент и искате тази промяна да бъде отразена в списъка
  • Search е функция за търсене по име на файлове, евентуално сред всички поддиректории (ако оставите включена опцията Search Subdirectories.
  • Следващата иконка, New File/Directory дава възможност за създаване на нов файл или директория (папка).
  • Следват Edit - за редакция на съществуващ файл и Delete - за изтриване на файл.
  • Иконката със зелените Аа (Rename) е за преименуване на съществуващ файл, а съседната иконка дава възможност за промяна на правата за достъп до файла.
  • Следващата иконка - View позволява преглед на файлове-изображения - те ще се отворят в отделен прозорец.
  • Иконката стрелка надолу (Download)е за сваляне на избрания файл, а стрелката нагоре (Upload) е за качване на сървъра на файлове от вашия компютър.
  • Последните две функции са съответно за архивиране и деархивиране на файлове.
 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!