Оценка на читателите: / 56
Слаба статияОтлична статия 

PHP въведение

Това е първия от серията PHP уроци, които имат за цел да Ви дадат основни знания за един от най-широко използваните програмни езици за създаване на динамични интернет страници. В статията е описана подготовката за работа с PHP - инсталирането на необходимите компоненти.

По-общ преглед на същността, възможностите и приложенията на PHP можете да прочетете в статията основни понятия - PHP

Какво Ви е необходимо, за да изучавате PHP?

  • Основни познания по HTML.

    Понеже PHP командите се използват най-често като част от HTML страница, желателно е да боравите свободно с HTML командите (тагове, етикети) - за тях можете да научите от HTML уроците.

  • Сървърска програма, напр. Apache - безплатно изтегляне на Apache
  • PHP - можете да си свалите PHP безплатно от официалната PHP страница.
  • MySQL сървър - безплатно можете да си свалите програмaта, която Ви дава възможност да боравите с бази данни от следната официална страница: MySQL.
  • текстов редактор, който разпознава и откроява PHP командите. Един добър текстов редактор за целта е Notepad++.

XAMPP - сървър Apache, PHP, Perl, база данни MySQL в едно!

При формирането на динамични PHP интернет страници, PHP командите се разпознават от сървъра и се изпращат за обработка на програма-интерпретатор, която връща резултата от изпълнението на сървъра. Затова ако искате да експериментирате на собствения си компютър с PHP програми, трябва да си инсталирате сървър (напр. Apache) и програма-интерпретатор за PHP. Ако ще работите с бази данни, ще Ви е нужна и съответна програма за бази данни.

Можете да инсталирате всеки компонент по отделно, следвайки предложените по-горе хипервръзки, но можете да спестите много време с една много удобна програма - XAMPP. XAMPP е изпълнима програма, която поема грижата по инсталиране на Apache, интерпретаторите за PHP и Perl, както и програмата за бази данни MySQL.

Ако се спрете на XAMPP, изберете варианта на програмата в зависимост от операционната си система (поддържат се Windows, Mac OS X, Linux, Solaris), заредете програмата и я стартирайте, следвайки инструкциите.

Запишете PHP страниците си като файлове с разширение .php в директорията htdocs, съдържаща се в директория xampp. Тези страници (напр. test.php) ще бъдат достъпни през браузъра Ви на адрес http://localhost/test.php

Не забравяйте, че XAMPP е предназначена за експериментиране на собствения компютър, а не за производстени цели (т.е. не хоствайте сайта от собствения си компютър, използвайки XAMPP).

За улеснение разработката на програмите, много от обичайните защити по подразбиране са свалени. Например достъпът до базата данни MySQL е без парола по подразбиране. Това може да изложи на опасност компютъра Ви ако сте включени към интернет и някой узнае IP адреса на компютъра Ви - понеже достъпът до данните на компютъра Ви не е ограничен от парола, недоборсъвестен гост би могъл да направи какото си поиска с данните.

Можете обаче лесно да сложите подходящи пароли и да използвате спокойно възможностите за разработка на динамичните си страници, които предлага XAMPP.

следва: PHP- граматични правила

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.