Оценка на читателите: / 30
Слаба статияОтлична статия 

Добавяне на поле за търсене

Ако ползвате често интернет, почти със сигурност търсите и намирате страници за четене чрез интернет търсачки като Google или Yahoo. Все повече потребители в интернет използват този начин за сърфиране в мрежата и нещо повече - очакват сайтовете, на които попадат, да предлагат такава възможност. Имате няколко възможности да добавите поле за търсене в сайта си:

  • Ако изграждате сайта си с някоя CMS, по всяка вероятност поле за търсене е вече инсталирано и няма нужда да правите каквото да било;
  • Можете да инсталирате собствена търсачка. Има свободни за ползване програми, които ще трябва да си инсталирате. Обикновено не отнема много време, но трябва да имате основни познания по база данни и PHP или някой от другите езици за управление на база данни;
  • Друга възможност е да ползвате услугите на големите търсачки - напр. Google.

Използване на собствена търсачка

Едно от предимствата на ползване на собствена търсачка за сайта ви е независимостта от големите компании (Google, Yahoo и т.н.), които трябва да са индексирали сайта ви, за да можете да ползвате техните услуги. Дори сайта ви да е вече индексиран, търсачките имат свой график за реиндексиране на сайтовете. Затова може да се наложи доста да почакате докато някоя нова страница бъде индексирана и стане достъпна за търсене.  Ако разполагате със собствена търсачка, винаги можете да добавите новите си страници в списъка. Разбира се, собствена търсачка означава и пълна свобода в контрола на това как да се показват резултатите. Предлагам ви два примера за програми-търсачки, но ги ползвайте на своя отговорност.

  • Sphider: Програмата се инсталира много бързо и лесно. Първоначалната инсталация е на английски, но можете да смените езика на администраторската част на български.
  • Search Engine: В страницата с резултати се показват името на страницата, адреса, както и откъс от текста, където се появява думата, използвана за търсене. Можете да настройвате периода за реиндексиране на сайта ви, да указвате думи, които да не влизат в индекса и др. Програмата е безплатна само за некомерсиални сайтове.

Добавяне на Google поле за търсене

Можете да използвате мощната Google търсачка за търсене на ключови думи в сайта ви. За целта трябва да добавите няколко реда в HTML кода на страницата си. Следният пример ви дава възможност да търсите какво в цялата мрежа, така и само в своя сайт (в случая www.parvisait.com) ако сложите отметка в полето "Търсене само в www.parvisait.com":

Резултатът ще изглежда по следния начин:

Търсене само в www.parvisait.com

За да използвате този пример за своя сайт, трябва само да смените parvisait.com с името на своя сайт. Имайте предвид, че този начин на добавяне на поле за търсене ползва базата данни на Google. Ако Google още не е индексирал сайта ви, полето за търсене няма да работи!

Как работи този код? Горният пример просто ще отвори страницата на Google и ще зададе освен въведените ключови думи и site:www.parvisait.com за търсене - с това резултатите ще бъдат ограничени само до страници от www.parvisait.com. Разбира се, резултатите ще бъдат показани в страницата на Google.

Ако искате резултатите от търсенето да бъдат показани непосредствено на вашата страница, използвайте следния код на мястото на страницата, където искате да се появи полето за търсене. Резултатите ще се появят непосредствено под полето за търсене.

Ето как изглежда това поле за търсене в настоящата страница:

Зареждане

Имайте предвид, че този начин на включване на поле за търсене изисква потребителите ви да са разрешили използването на JavaScript от браузъра им. Ако JavaScript не работи, полето за търсене няма да функционира.

Този пример всъщност използва Google персонализирано търсене. Непременно посетете страницата, регистрирайте се и ще можете да създадете полето за търсене такова, каквото искате да бъде. Можете да добавите и реклами Ad Sense към резултатите от търсене, от които да печелите.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.