Оценка на читателите: / 158
Слаба статияОтлична статия 

Регистрация на сайт в търсачки и директории

Регистрация на сайт в интернет търсачки

Ако искате сайтът Ви да бъде откриваем, когато потребители правят търсене по ключови думи в интернет търсачки като Google, Yahoo! и т.н., трябва да регистрирате сайта си в съответните търсачки. Преди да направите това обаче, добра идея е да оптимизирате сайта си за търсачки с т.нар. SEO оптимизация.

Когато решите, че сайтът Ви е оптимизиран, съобщете на търсачките за неговото съществуване - можете да подадете заявка индивидуално към всяка от интернет тръсачките. Ето списък с хипервръзки към адресите за регистрация в някои от най-големите търсачки:

Google предлагат услуга webmaster tools, с която можете да управлявате и следите процеса на индексиране на страниците си. Чрез тези инструменти например можете да укажете къде се намира файла sitemap.xml за по-бързо индексиране на страниците на сайта, да видите кои са най-честите заявки за сайта Ви по ключови думи или да подадете молба за повторно включване на сайта в индекса, ако по някава причина бъдете изключени.

Голяма част от информацията, която изискват търсачките при регистрация на сайт, е еднаква за различните търсачки. Това позволява автоматизирането на процеса и едновременно регистриране в голям брой търсачки. В интернет можете да намерите голям брой подобни инструменти, но ето един от по-известните:selfpromotion.com

Сайтът предлага 4 седмична безплатна регистрация на акаунт, чрез който можете да подадете автоматична молба за регистрация към повече от 70 от най-значимите търсачки. Ако искате да запазите акаунта си, ще трябва да платите известна сума - толкова, колкото решите че си заслужават предлаганите услуги. Selfpromotion предлага и доста подробен анализ на SEO оптимизацията - факторите за добро класиране на сайт от интернет търсачки.

Пишете по блогове за сайта си - така ще привлечете още посетители, а като добавка имате добър шанс сайта Ви да бъде индексиран и от търсачки, за които не сте подавали молба за регистрация. Причината е, че много от търсачките често посещават блоговете, където информацията често се обновява, и откритите на блога хипервръзки към сайтове се проверяват и добавят към списъка за индексиране.

Регистрация в директории

Включването на сайта Ви в популярни директории е един от най-сигурните начини да осигурите посетители за сайта си. Още едно предимство на директориите е натрупването на входящи хипервръзки към сайта - основно изискване за добро класиране от търсачките.

Много от директориите имат някои основни изисквания за добавяне на сайт - страниците да са завършени, да няма неработещи хипервръзки, да няма страници с неподходящо съдържание - напр. подтикващо към насилие, противоречащо на законите на страната или морално неприемливо и пр.

Често добавянето на сайтове е безплатно, но повечето директории предлагат и платено включване, което осигурява по-добра видимост на сайта. Предлагам Ви списък с някои популярни директории с кратко описание и хипервръзка към страницата за добавяне на сайт:

 • DMOZ е една от най-авторитетните директории и включването на сайта Ви в нея автоматично означава включването на сайта Ви в ред търсачки, които работят съвместно с DMOZ.

  Всеки сайт се преглежда от няколко редактора преди да получи одобрение. Поради огромният наплив от кандидатури и факта, че редакторите работят на доброволни начала, процесът на обработка на заявките за включване на сайта е пословично бавен - добавянето на сайта Ви може да отнеме месеци. Въпреки това, престижът който носи добавянето на сайта в DMOZ в повечето случаи си заслужава усилията и търпението.

 • SVEJO - една от най-големите бълграски директории, която се управлява изцяло от потребителите, които добавят нови сайтове и определят класацията им с гласуването си за тях
 • Lubimi.com - "социална мрежа за споделяне на любимите препратки" по думите на самия сайт.
 • Гювеч - указател на български сайтове, който е същевременно и портал с новини. Работи съвместно със Svejo. Можете да добавите безплатно сайта си ("Добави сайт") или да осигурите по-добра видимост на сайта с платената услуга "Добави VIP"
 • Dir.bg - също много популярен портал с каталог на български сайтове.
 • All.BG - това е всъщност портал, който освен директория със сайтове предлага и новини. За да добавите сайт, влезте в категорията, която смятате за подходяща за сайта си и от там изберете "добави сайт" от главното меню.
 • BGtop.net - класация на български сайтове. За да бъде добавен сайт, той задължително трябва да има вариант на български език. Интересна особеност на класацията е нулирането на гласовете за всички сайтове всеки месец. Така всеки новодобавен сайт има възможност за равен старт с останалите сайтове от категорията си.
 • Yes.bg - каталог с актуалните бълграски сайтове. Можете да регистрирате сайта си както на български, така и на руски и английски, но само в една категория.
 • Dao.bg - тази социална мрежа е специализирана за интернет - SEO, дизайн, интернет реклама и т.н. Включването на сайт изисква предварителна регистрация, която е безплатна.
 • Idg.bg - посветен на информационните технологии, компютри, софтуер и интернет портал. Директорията включва български и чуждестранни сайтове
 • Nasoki.com - портал с директория на български сайтове, в която можете да създавате свои категории за включване на сайт
 • Българска директория - директория с подбор на качествени сайтове от България
 • OnlineCategory.Com - Deep Link уеб директория, т.е. можете да добавите към директорията освен началната си страница и някоя от вътрешните страници на сайта си. Този т.нар. deep linking подход придава по-голяма тежест на сайта пред интернет търсачките. Формата за регистрация позволява много детайлно описание на сайта, както и добавяне на рекламни страници.
 • AddBg.com : Уеб Директория - Една съвсем нова директория за български сайтове, в която вече има регистрирани близо 3000 сайта.
 • БГ Директория
 • Уеб директория - по думите на самия сайт, "Свободна уеб директория с избрани полезни български сайтове". Адмнистрацията е много коректна и бързо ще получите отговор на кандидатурата си за включване. Правилата за приемане на сайт са доста стриктни и добавените сайтове не са много, но това облагодетелства както читателите (понеже могат да избират само между по-качествени сайтове), така и авторите на сайтове (понеже ги поощрява да създават по-качетвено съдържание за сайтовете си - в крайна сметка именно смисленото и ползено съдържание определя успеха на един сайт).

Следват няколко англоезични директории. Изискването за включване на сайт към тях е сайтът да е написан на английски или поне да има версия на английски.

 • Tsection Web Directory
 • Free web directory
 • Free Web Directory - директорията предлага както безплатно, така и платено включване на сайтове.
 • Directory World - Включването тук е безплатно ако предоставите на сайта си обратна хипервръзка към директорията.

Можете да подадете и заявка за включване към няколко български социални мрежи автоматично от сайта BgSocialMarker.com

Писане на статии

Още един интересен начин за популяризиране на сайта Ви предствлява написването на статия на тема, близка до съдържанието на сайта, в която да включите препратка към него. Няколко български сайта са специализирани в публикуване на качествени статии и позволяват включването на препратки към сайтове:

 • http://statii.net/ - Директория за статии

  За да публикувате статии в сайта, трябва да се регистрирате - това е безплатно и става много бързо. Статията Ви трябва да е оригинална, да не е публикувана на друго място, да е граматически правилно написана и сама по себе си да бъде съдържателна. Всяка одобрена от редакторите и публикувана статия може лесно да бъде добавена към Свежо с предложения бутон в дъното на страницата.

 • http://articlesbg.com - Безплатна Директория За Статии

  За публикуване на статия и тук се изисква регистрация, която е безплатна. Статията Ви ще бъде публикувана след одобрение от страна на администратор.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.