Оценка на читателите: / 26
Слаба статияОтлична статия 

Включване на видео в интернет страници

На колко думи се равнява един видео клип?

Стара японска поговорка твърди, че един поглед е по-ценен от хиляда думи. Ако това наистина е така, на колко ли думи би се равнило видеото? Дори съвсем кратък, но добре направен клип често може да предаде по-въздействащо своето послание от много страници текстово обяснение.

Поставянето на видео клип на интернет страниците на Вашия сайт обаче идва със своята цена: обемът на един видео файл често се измерва в мегабайти и ако имате малък месечен лимит на трансферирани данни, а видеото стане популярно, бързо може да изчерпите квотата си.

Безплатно използване на видео: YouTube и Google Video

За да гледат посетителите на сайта ви видео клипове не е нужно видеото да се зарежда от вашия сървър. YouTube и Google Video ви позволяват да качвате на сървърите им свои видео клипове, към които след това можете да сложите препратки в своите страници.

Подобно включване на видео клипове прилича на отваряне на прозорец от вашата страница. Макар видеото да се вижда от страница на Вашия сайт, то се излъчва от сайта на YouTube или Google Video. Понеже самите видео файлове не се намират на сървъра ви, не се налага да плащате за трансферирани данни, когато някой гледа вложеното видео.

Ето и какво трябва да направите, за да използвате услугите на YouTube за представяне на свой видео файл (аналогично е използването на Google Video):

 • Регистрирайте се в сайта на YouTube, ако все още не сте го направили.
 • Кликнете на Upload и следвайте инструкциите за качване на видео файла.
 • След като качването на файла приключи, вижте какъв е адреса на видеото. На страницата с Вашето видео има поле с име Embed. Копирайте кода, намиращ се там, и го поставете на мястото на страницата си, където искате видеото да се появи. Това е всичко.

Разбира се, по този начин може да включвате и чужди файлове, качени в YouTube. Ето и един примерен видео файл от YouTube:

Слагане на видео на собствения Ви сайт

Ползването на YouTube има своите ограничения: качеството на видеото се определя от YouTube, а не от вас, нямате контрол върху изгледа на самия плеър, появяват се реклами, които не бихте искали и т.н. Ако можете да си го позволите, най-добре е да разположите видеото на своя сайт и да управлявате по свое усмотрение изгледа му.

Ето накратко стъпките, които трябва да извървите до поставянето на видео на Вашия сайт:

 • създаване на самото видео;
 • прехвърляне на видеото в FLV формат;
 • качване на FLV файла на Вашия сървър;
 • вграждането на видео файла в страницата;

Сега ще разгледаме по-подробно отделните етапи.

Създаване на видеото

Тази стъпка е достатъчно проста ако разполагате с камера. Но видео може да създадете и без видео камера. Ако ползвате Windows XP или Vista, вече разполагате с една добра програма за създаване на видео: Windows Movie Maker. С тази програма например можете да организирате поредица от снимки, които да се сменят на избран от вас музикален фон.

Друга полезна програма за създаване на видео е CamStudio. С нея можете да записвате като видео всичко, което се случва на монитора на компютъра Ви. Това е особено полезно, когато искате да покажете на посетителите си например как работи някоя Ваша програма.

Видове видео формат

Има различни формати, в които един видео файл може да бъде съхранен: WMV, FLV, MPEG-4, OGG и т.н., но поддръжката в интернет за всеки формат е различна. В настоящия момент най-поддържан е т.нар. флаш тип видео - FLV. Болшинството потребители на интернет (по някои данни 95-98%) имат инсталиран плъг-ин за флаш видео или Adobe Flash Player и могат да гледат FLV видео по итернет. Накратко, ако искате видеото Ви да е достъпно за най-голям брой хора, изберете FLV формат за него.

Трябва все пак да се отбележи, че FLV си има своите недостатъци. Може би най-сериозният от тях е използването за кодиране на аудио частта на видеото на патентования MP3 формат. Притежателите на патента показват либералност към крайните потребители, но няма гаранции, че това винаги ще е така.

Алтернатива на FLV формат е свободния Theora OGG формат, който набира скорост и скоро може би ще има достатъчно широка поддръжка от страна на браузърите. Засега обаче FLV  си остава стандарт за видео формат в интернет.

Прехвърляне на видео в FLV формат

Използването на оригиналната Flash програма на Adobe е първата, но не и единствена възможност. Алтернатива на тази доста скъпа програма са някои безплатни програми, които можете да си свалите от интернет. Една често използвана програма за прехвърляне на AVI, MPEG, Quicktime и WMV видео файлове в FLV формат е Riva FLV Encoder. След като си инсталирате програмата, следвайте указанията за прехвърляне на видео файла си в FLV формат. След като процесът приключи, качете FLV файла на сървъра си в една и съща папка със HTML страницата, в която ще включвате видеото.

Вграждане на видео файла

Самият FLV файл не може директно да бъде стартиран на страницата. Той трябва да бъде доставен на страницата от друг вид файл, SWF. Този процес се извършва от друга програма, напр. безплатната FlowPlayer. Свалете си програмата от страницата за файлове. Архивираният пакет съдържа няколко файла, като напр. flowplayer-3.1.5.swf и flowplayer-3.1.4.min.js, които трябва да качите на сървъра си в същата папка, в която сте качили своето FLV видео. Имате богати възможности в избора на изглед на видеото - подробности има на страницата с документация на FlowPlayer. Ето и примерен код, с който съм вградил кратък откъс от изпълнение на Ибро Лолов (файлът-видео е ibrololov.flv):

<head> 
<!--с това се зарежда JavaScript файла, който 
дава възможност за управление изгледа 
на плеъра -->
<script type="text/javascript" 
src="flowplayer-3.1.4.min.js">
</script> 
</head> 
<body> 
<!-- видео файлът може да се помести в елемент котва 
или div, в случая съм избрал котва. Обърнете внимание, 
че като style трябва да се зададе block и размерите, 
в които ще се покаже видеото -->
<a href="ibrololov.flv" 
   style="display:block;width:425px;height:300px;" 
   id="player"> 
</a> 
 
<!-- този код ще зареди видео-плеъра в елемента 
с име (id) "player", т.е. в по-горната котва --> 
<script language="JavaScript"> 
	flowplayer("player", "flowplayer-3.1.5.swf");
</script>	
</body> 

Процесът по вграждане на собствено видео може би изглежда малко сложен, но ако видеото Ви наистина се равнява на много страници текст, може би си заслужава труда.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.