Increase Font Size Option 4 Reset Font Size Option 4 Decrease Font Size Option 4


CB Login
CB Online
None
Начало Избор на хостинг план
Оценка на читателите: / 73
Слаба статияОтлична статия 

Избор на хостинг компания и хостинг план

Изборът на хостинг компания и хостинг план за Вашия сайт значително ще повлияе функционирането му и съответно трябва да подходите с внимание към този въпрос. Броят на хостинг компаниите непрекъснато расте и проверяването на всички предлагани възможности не е лека задача, но ако имате предвид следните няколко фактора ще се ориентирате сравнително бързо.

Функционалност

Повечето модерни приложения зависят от използването на бази данни като MySQL и PostgreSQL и програмни езици за тяхното управление като PHP и Perl. Особено ако смятате да създавате сайта си с CMS, системи за управление на съдържанието (като Joomla! или Drupal) трябва да се убедите, че хостинг компанията предлага възможност за използване на MySQL и PHP, като добре ще бъде да проверите и поддържаните версии.

Платформа

Сървърите на различни платформи стават все по-съвместими, но има случаи когато Apache сървър не може да се използва за сайтове, създадени с .NET системата на Windows (които работят по принцип на IIS ундоуски сървъри) и обратно - програми за Apache не работят на IIS сървъри. Преди да направите своя избор на хостинг план, убедете се, че сте избрали правилната платформа.

Ресурси

Обикновено хостинг компаниите предлагат няколко вида пакет услуги, различаващи се по отпуснато място на твърдия диск, месечен трафик на данни, брой на бази данни, които може да създавате - фактори които определят колко голям и колко популярен сайт можете да сложите в акаунта си без да се притеснявате, че посетителите му ще бъдат накарани да чакат твърде дълго за зареждането му.

Какво всъщност означава "неограничен"?

"Ограничените" хостинг планове задават горна граница за месечен трафик на данни. Ако тази квота бъде надхвърлена, се заплаща допълнително за всеки мегабайт в повече. Може би ще срещнете компании, предлагащи "неограничен" трафик. Като всяко нещо от реалния живот обаче, и възможностите на компютрите да доставят информация не може да бъдат неограничени. "Неограничен" трафик означава всъщност, че няма да ви се наложи да плащате допълнително ако сайтът Ви се окаже по-популярен, отколкото сте предвиждали. Но няма никаква гаранция, че сървърът ще изпълни бързо и докрай всички заявки за сайта Ви, които получи. Зареждането на страниците на един сайт зависи не само от интернет връзката, но и от скоростта, с която сървъра обработва заявката. Ако ползвате споделен сървър, то ресурсите му се поделят от всички потребители, които са хоствали сайтовете си на него. Имайте предвид тази обратна страна на медала, когато разглеждате "неограничен" хостинг план.

Можете да добиете представа как биха се зареждали страниците на сайта Ви ако посетите някои от вече хостваните сайтове. Хостинг компаниите обикновено слагат списък с клиентите си на главната страница на сайта си, в папка "портфолио" или "клиенти".

Разходи

Цените на хостинг услугите непрекъснато спадат и сега можете да намерите добри планове за малки сайтове за по 3-4 лева на месец.

Но ако бюджетът Ви е силно ограничен, може би ще се ориентирате към някоя хостинг компания, предлагаща безплатен хостинг. Ако се спрете на този вариант, имайте предвид, че "безплатен обяд" рядко съществува и подобни компании може би ще покрият разходите по поддръжка на безплатния Ви акаунт с разполагане на задължителни реклами на страниците на сайта Ви.

Освен това, с безплатен хостинг често не можете да ползвате собствено домейн име и сайтът Ви ще бъде представян като поддомейн на самата хостинг компания. За блогове това може би не е проблем, но за сериозен сайт, особено занимаващ се с търговия, това е недопустимо. Клиентите Ви едва ли биха се отнесли с доверие към сайт с подобно име.

Още едно често ограничение на безплатните сайтове е невъзможността да се използват бази данни и съответно CMS системи и изобщо всяко приложение, което зависи от използване на бази данни - безплатните хостинг компании просто нямат сметка да натоварват сървърите си допълнитено.

Изброените дотук недостатъци на безплатния хостинг не винаги вървят заедно и с малко повече упорство може би ще намерите добър безплатен хостинг план, който да отговори на изискванията Ви. В статията Регистратори и хостинг компании има списък с хостинг компании, които предлагат доста приемливи безплатни планове.

Поддръжка

При работата със сайта си почти неминуемо ще се сблъскате с някой технически проблем. Уверете се, че хостинг компанията предлага компетента техническа поддръжка - това може да ви спести много главоболия. Един начин да направите това е да попитате за мнение някой от клиентите на хостинг компанията (изберете си сайт, сходен по структура с вашия от портфолиото на хоста).

Можете лесно да откриете голям брой хостинг компании в интернет като зададете търсене в Google примерно "хостинг България". За списък с някои от по-големите хостинг компании и регистратори у нас, прочетете Регистратори и хостинг компании.

начало на страницата

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.

Google реклами
Google реклами