Оценка на читателите: / 208
Слаба статияОтлична статия 

Създаване на уеб страници

За да са разбираеми от браузъри уеб страниците на Вашия сайт, те трябва да са написани във формат на HTML документи. Разполагате със следните възможности за създаване на своите уеб страници:

Писане на код с текстов редактор

Понеже HTML документите са по същество текстови файлове, можете да ги създавате и редактирате с най-различни текстови редактори. Работа върши и най-обикновен Notepad, но за препоръчване е да използвате някой от специализираните текстови редактори като Notepad++.

Предимството на този начин на създаване на уеб страниците Ви е пълната свобода, която имате в изграждането им по свой вкус. За целта разбира се трябва да знаете доста добре как се използва HTML. Всъщност, HTML е приятен за научаване и можете бързо да усвоите и да започнете да прилагате основните му принципи. Можете да започнете изучаването на HTML с включените в сайта HTML уроци.

Използване на WYSIWYG редактор

В случай, че не желаете или нямате време да учите HTML, можете да ползвате някой WYSIWYG редактор. WYSIWYG е акроним от What You See Is What You Get - "каквото виждаш е това, което получаваш" в смисъл, че с такива редактори можете да видите как ще изглеждат уеб страниците Ви още докато ги редактирате. WYSIWYG редакторите ползват графичен интерфейс, с който може да включвате таблици, графики, хипервръзки, да форматирате параграфи и т.н. Това е и основното предимство на WYSIWYG редакторите - имате значителна свобода в дизайна на уеб страниците за сайта си, без при това да е нужно да познавате HTML.

WYSIWYG редакторите имат и своите недостатъци. Един от тях е, че за да ги използвате, все пак трябва да отделите известно време за разучаване начина им на действие. При това научавате не HTML, който е универсален, а просто как да използвате една от многото програми. Друго ограничение на WYSIWYG: някои настройки са зададени по подразбиране и не можете да ги променяте, а генерираният от редактора HTML код често не е оптимален и е ненужно набъбнал.

Въпреки няколкото свои ограничения, WYSIWYG редакторите са доста популярни. Няколко често използвани WYSIWYG редактори са изброени в статията Текстови редактори, а ако желаете, можете да изпробвате и онлайн HTML редактора TinyMCE, качен на този сайт.

Създаване на уеб страници с помощта на CMS

Още по-лесно е създаването на уеб страници със системите за управление на съдържание, CMS - Contents Management Systems. Тези програми изпълняват задачите по изграждане на основния скелет на сайта Ви и обикновено включват фукнционални менюта, поле за търсене, форма за регистрация на потребители, автоматично показване на най-новите и най-популярните статии, изграждане на анкети, оценки на статиите от потребители и т.н. С използване и инсталиране на шаблони можете да изберете подходящ изглед за страниците на сайта си, като за Вас остава да напълните странциите със съдържание: текстове, снимки и т.н.

Веднъж инсталирани на сървъра, където се разполага сайтът Ви, CMS Ви дават свободата да управлявате сайта си от произволен компютър, свързан с интернет - можете направо да се включите в администрацията на сайта си и да пишете нови или да обновявате вече написани статии.

Повече за употребата на CMS и примери за някои популярни CMS програми можете да прочетете в статията CMS: как да си направим сайт без програмиране.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.