Increase Font Size Option 4 Reset Font Size Option 4 Decrease Font Size Option 4


CB Login
CB Online
None
Начало Как се публикува сайт
Оценка на читателите: / 649
Слаба статияОтлична статия 

Създаване и публикуване на сайт в интернет

Процесът на създаване и публикуване на сайт се състои от следните етапи:

1)Избор на домейн име за сайта.

Домейн име накратко е адреса на Вашия сайт, който трябва да регистирате при компании, наречени регистратори (наричани понякога и регистрари). Трябва да направите избор на домейн име за сайта си още преди да започнете да изграждате страниците на сайта - всеки ден се регистрират огромен брой имена и ако се забавите твърде много, рискувате да останете с твърде ограничен избор за домейн име на сайта си.

Повече за домейн имената можете да прочетете в статията Избор на домейн име, а списък с някои от по-често използваните регистратори има в статията Регистратори и хостинг компании

2) Създаване на страниците на сайта като HTML документи.

Интернет страниците се създават във формата на HTML документи. Дори и да използвате някой от по-новите формати на HTML - XHTML, DHTML или да искате за сайта си динамични страници, създадени с .NET или PHP, в основата си всички страници са HTML документи. Повече за това какъв избор имате при създаване на страници за сайта си можете да научите от статията Създаване на уеб страници. Накратко възможностите са следните:

  • писане на HTML код с помощта на текстов редактор като обикновения Notepad или по-специализирания и с далеч по-добри възможности Notepad++;
  • ползване услугите на WYSIWYG (What You See Is What You Get - каквото виждаш е каквото получаваш) програми като Kompozer, които освен текстов редактор предлагат ползване на графичен интерфейс за създаване на страници;
  • създаване на страници с помощта на CMS (Content Management Systems - системи за управление на съдържанието). Използването на CMS не изисква познания по HTML и е може би най-бързия начин да създадете многофункционален сайт. Повече за CMS можете да научите от статията Как да си направим сайт без програмиране. На сайта е поместено и Джумла ръководство, което ще Ви помогне да изградите сайта си с Джумла - една от най-популярните CMS.

3) Създаване на акаунт в подходяща хостинг компания

За да са видими от интернет, страниците на сайта Ви трябва да се намират на сървър - специализиран компютър, който съхранява интернет страници. Сървърът има задачата да изпрати нужната информация, когато към него е изпратена заявка за някоя страница. Поради високата натовареност, на която трябва да издържат сървърите, цената им никак не е ниска, но закупуването на сървър не е необходимо.

Редица фирми, наричани хостинг компании, предлагат сървъри под наем за цени, започващи от 1-2 лева на месец (има и компании, които предлагат безплатни хостинг планове).Тези хостинг компании разполагат с мощни сървър компютри, много бърза и надеждна интернет връзка и компютърни програми, които улесняват публикуването и поддръжката на сайтове. Няколко съвета за избор на хостинг компания можете да прочетете в статията Избор на хостинг компания, а списък с някои по-известни хостинг компании, включително и такива, предлагащи безплатен хостинг, е поместен в Регистратори и хостинг компании.

4) Качване страниците на сайта на наетия сървър.

След като сте получили акаунт от хостинг компания, трябва да разположите създадените като HTML документи интернет страници на сайта си в указаната папка (public_html или нещо подобно) на наетия сървър.

За пренос на файлове в интернет обикновено се използва т.нар. ftp програма (file transfer protocol - протокол за пренос на файлове). Хостинг компанията почти със сигурност ще Ви предложи да ползвате ftp програма, но такава не винаги има добри възможности. За щастие в интернет има много добри ftp програми, които можете да си инсталирате безплатно. Една добра ftp програма е FileZilla

5) Регистрация на сайта в интернет търсачки

Тази стъпка не е задължителна за съществуването на интернет сайта Ви. Ако искате обаче сайта Ви да е достъпен при търсене в интернет търсачки като Google, Yahoo! и т.н., ще трябва да направите регистрация на сайта си към тези търсачки. Как да направите това е описано в статията Регистрация на сайт в търсачки и директории.

Ето още веднъж накратко стъпките за публикуване на сайт в интернет:

  1. Регистриране на собствено домейн име.
  2. Написване на уеб страниците.
  3. Наемане на сървър от хостинг компания.
  4. Качване на уеб страниците на сървъра.
  5. Регистрация на сайта в търсачки и директории
 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.

Google реклами
Google реклами
Кой е тук?
В момента има 18 посетителя в сайта