Increase Font Size Option 4 Reset Font Size Option 4 Decrease Font Size Option 4


CB Login
CB Online
None
Начало Сайт без програмиране: CMS
Оценка на читателите: / 134
Слаба статияОтлична статия 

CMS програми: как да си направите сайт без програмиране

Създаването на интернет сайтове отдавна не е запазена територия за програмисти и професионални уеб дизайнери (макар че някои сайтове може би ще се опитат да Ви убедят в противното). С навлизането на CMS програмите, Content Management Systems, "системи за управление на съдържанието", да си направите собствен сайт става толкова лесно, колкото откриването на електронна пощенска кутия.

CMS програмите изграждат скелета на сайта Ви - осигуряват фукнционалността и изгледа на страниците. За Вас остава създаването на самото съдържание на страниците - текст, графика и т.н. - каквото намерите за добре.

Възможности на CMS програмите

Вградени функции

Много от CMS програмите имат вградени редица полезни, често използвани в интернет страниците фукнции. Ето пример за някои от тях:

 • Поле за търсене: нещо като малка Google търсачка, но търсеща само сред страниците на сайта Ви. Това позволява на потребителите да намерят бързо във Вашия сайт съдържанието, което ги интересува.
 • Статистика на страниците: информация за броя посещения на всяка една от страниците на сайта.
 • Менюта: можете да включвате избрани от Вас заглавия в менюта, които помагат в ориентирането на потребителите в сайта Ви.
 • Форма за регистрация: автоматично записване на регистриралите се към сайта Ви потребители. Полезно е например ако искате само регистрирани потребители да имат достъп до определени статии или привилегии (оставяне на коментари, гласуване за статии и др.)
 • Автоматично показване на най-новите и/или най-популярните статии. Тази информация е полезна както за честите потребители на сайта, така и за новодошлите.
 • Възможност за добавяне или спиране на статии с едно кликване.
 • Гъвкавост в организацията на страниците по категории.
 • Вграден HTML редактор, който улеснява писането на статиите: можете да пишете страниците си без да познавате HTML.

Допълнителни компоненти

Много от CMS програмите са изградени с възможност за добавяне на отделни компоненти (plug-in). Това дава възможност за добавяне на функции, които не се поддържат от основната програма. В интернет често можете да намерите стотици, ако не и хиляди компоненти за по-известните CMS програми: картинни галерии, компоненти за архивиране на целия сайт, автоматичен превод на страниците, електронна търговия и какво ли още не. Повечето компоненти са безплатни като самите CMS програми, за които са направени.

Шаблони

Много от CMS програмите работят с т.нар. шаблони. Шаблонът определя как ще изглеждат страниците: какъв да е размера на страницата, как да изглеждат менютата, хипервръзките, заглавията и параграфите и т.н. CMS програмите имат вградени няколко шаблона, но за по-популярните CMS програми в интернет се предлагат стотици безплатни шаблони.

Ако случайно нищо от вградените или предлаганите в интернет безплатни шаблони за CMS не Ви допадне, то сред платените (цените варират доста, но много от дизайнерските разработки могат да се намерят за 50-ина долара) почти със сигурност ще намерите много точно съответстващ на нуждите Ви дизайн.

Разбира се, ако държите на оригинален дизайн, винаги можете да промените шаблоните по свой вкус или дори сами да си направите нови шаблони. Лесно можете да намерите уроци как да направите това (ще са Ви нужни познания по HTML, CSS и евентуално JavaScript), а в интернет се предлагат и програми, които изготвят шаблон по зададени от Вас параметри.

Управление на сайтове със CMS програми

Възможностите за управление на сайта, които дават CMS програмите, са може би един от основните фактори за тяхната популярност.

Изградените със CMS програми сайтове имат два входа: параден (front-end) и заден (back-end). Парадният вход е за обичайните потрбители и по нищо не се различава от изгледа на един обикновен сайт. През задния вход (страница на сайта Ви, наречена обикновено administrator или нещо подобно) влизате само Вие като администратор, и евентуално други потребители, на които сте дали привилегии за това.

Администраторският панел Ви дава възможност да управлявате сайта си: да пишете нови или да редактирате и изтривате вече написани статии, да добавяте или коригирате менюта, анкети, хипервръзки, да получавате информация за статистиката на страниците си, да инсталирате допълнителни компоненти и т.н.

Употреба на CMS програми

Лекотата, с която се използват CMS програмите може би ще Ви подведе да помислите, че се използват само от начинаещи уеб дизайнери. Истинате е, че CMS се използват за направата на сайтове от всякакъв калибър: блогове, форуми, фирмени сайтове, та до сайтове на такива организации като Adobe Flex, NASA и United Nations.

Някои по-известни CMS програми

Ето и няколко от най-популярните CMS програми, които са безплатни и са преведени на български (линковете на всяка CMS програма са към българските страници, откъдето можете да си свалите програмите и да получите инструкции за работа с тях):

 • Joomla!: една от водещите CMS програми, многократно награждавана като отличен софтуер. Много добър дизайн както на страниците, така и на административния панел - това гарантира едновременно удоволствието на посетителите на страниците Ви и Вашето - докато ги създавате. На Joomla! са посветени много сайтове, форуми и дискусии и можете да бъдете уверени, че ще получите подкрепа и съвет, ако са Ви нужни. Ако решите да се посветите на Joomla!, има вероятност и да си намерите работа като уеб дизайнер за Joomla! Ето и страница с шаблони за Joomla!: Joomla templates, както и сайт с подбрани сайтове, създадени с Joomla!.

  newМожете да научите повече за работата с Джумла от предложеното на сайта Джумла ръководство.

 • Drupal: една от най-популярните CMS програми, включваща основни функции като възможност за създаване на акаунти на потребители с различни привилегии, управление на менюта, създаване на анкети, блогове, интернет форуми, RSS и др. Drupal се отличава с придържане към интернет стандартите и с възможности за включване на разнообразни допълнителни функции. За да се убедите във възможностите на Drupal, можете да разгледате някои от най-добре направените с Drupal сайтове.
 • WordPress: специализирана за блогове програма, която като всяка CMS Ви дава възможност да сменяте изгледа на страниците си (чрез шаблони) и да добавяте нови функции, разработени от други програмисти, без да се занимавате с HTML или PHP. С WordPress можете да добавяте ключови думи към публикациите си, да давате право на определени посетители да пишат собствени статии, както и да включвате автоматично линкове към сайтове, които са сложили линкове към Ваши статии (Trackback, Pingback). Въпреки че WordPress е най-известна като CMS за блогове, има много разнообразни сайтове, направени с тази CMS програма. Разгледайте някои от тях.

Информация за повече от 200 свободни (opensource) CMS програми можете да намерите в сайта opensourcecms.com . На същия сайт са инсталирани демо версии на всички представени системи за управление на съдържанието, които можете да изпробвате свободно. Ако обмисляте използването на CMS програма, това е една добра отправна точка.

начало на страницата

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Коментари  

 
+9 #1 благодаряkonstantin 2010-01-12 08:16
ифото е направо чудесно ще разгледам още някой неща и мисля да ги иползвам благодаря
 

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.

Google реклами
Google реклами