Increase Font Size Option 4 Reset Font Size Option 4 Decrease Font Size Option 4


CB Login
CB Online
None
Начало Избор на домейн име
Оценка на читателите: / 272
Слаба статияОтлична статия 
Съдържание на статията
Избор и регистрация на домейн име
Рецепта за добро домейн име
Когато домейн името е вече заето
Регистратори
Всички страници

Избор и регистрация на домейн име

Какво е домейн име или къде се намира вашият замък?

Ако оприличим сайта Ви на приказен замък, където очаквате своите гости, то домейн името е адреса на този замък. Дори и да сте се спрели за адрес на еквивалента на "В дън гори Тилилейски", едва ли ще Ви се наложи да чакате 100 години, за да попадне някой на сайта Ви - в интернет винаги ще се намерят авантюристични принцове (или принцеси). И все пак, ако искате повече посетители да открият Вашия сайт, добре ще е неговия адрес да е малко по-разбираем.

Адресите, по които се откриват интернет сайтовете, се наричат "домейн имена". Можете да ги видите непосредствено след http:// в адресното поле на браузъра. Например домейн името на настоящия сайт е parvisait.com - име, което ще видите в адресното поле на браузъра за всяка страница от този сайт. Всеки сайт задължително трябва да има свое домейн име - изобрът и регистрацията на домейн име за Вашия сайт е една от първите задачи по създаването на собствен сайт.


Рецепта за добро домейн име - кратко и лесно запомнящо се

Ето някои от основните изисквания за добро домейн име: да бъде кратко, смислено, лесно запомнящо се, свързано с темата на сайта. Това улеснява посетителите на Вашия сайт в запомнянето на домейн името и съответно ги улеснява както да открият отново сайта Ви, така и да споделят името му с приятели.

С оглед класирането на сайта Ви на добри позиции в търсачките, добре е да включите една или повече от ключовите думи на сайта си в домейн името. С това обаче не бива да нарушавате споменатите принципи за краткост и яснота на домейн името.

Избор на домейн от първо ниво: глобален или локален?

Всяко домейн име задължително съдържа и разширение, отделено с точка (.) от основното име. Тази задължителна част от домейн името се нарича домейн от първо ниво (TLD, top level domain) и играе съществена роля в определяне качеството на избраното домейн име. Има две главни групи домейн от първо ниво:

  • общи (напр. .com, .net, .org) и
  • национални (като .bg, .us, .ru и т.н.).

Продължавайки аналогията с домейн името като адрес, домейн от първо ниво обозначава квартала, обособена част на града-интернет: .com е търговската част, .edu е университетския комплекс, .org събира всякакви организации, .bg е българската махала, .us - американския квартал и т.н. С избирането на домейн име от първо ниво Вие изпращате определено послание на посетителите на сайта си: .bg предполага, че сайтът е предназначен за българи, а .edu вероятно е сайт на образователна институция.

Не всички домейни от първо ниво имат еднакъв престиж - точно както търговския център обикновено е най-посещаваната част на един град, така и домейн имената .com имат приоритет при показване на резултати от търсене в търсачки като Google и Yahoo. Затова много хора първо проверяват дали домейн името, което са си харесали, е свободно с домейн от първо ниво .com.

Със следната форма можете бързо да проверите дали домейн името, което обмисляте, е все още свободно:

Домейн:

Когато домейн името е вече заето

Имайте предвид, че по всяка вероятност най-примамливите домейн имена, състоящи се от по една кратка, смислена дума, вече са заети. Можете обаче да проявите творчество и да направите нещо напълно оригинално с комбинация от думи и цифри, която макар и малко по-дълга, да е все пак лесно запомняща се.

Друг вариант е да използвате различен домейн от първо ниво. Поради популярността на домейни от първо ниво .com, избраното от Вас име (примерно moyasajt) може би е заето като moyasajt.com, но свободно като moyasajt.bg или moyasajt.org. Ако изберете този вариант, трябва да имате предвид, че поне част от насочилите се към Вашия сайт посeтители ще попаднат на сайта с вече регистирано домейн име (moyasajt.com), вместо на Вашия сайт (moyasajt.bg).

Ако абсолютно не можете да приемете друго домейн име освен избраното първоначално, но то е вече заето, можете да се свържете с настоящия собственик и да му предложите да закупите домейн името. Информация за собственика на дадено домейн име - адрес, телефон и пр., докога е валдина регистрацията, има ли създаден сайт за това домейн име и т.н. можете да получите от whois.domaintools.com

Домейн име на кирлица или на латиница?

Още едно решение, което трябва да вземете в избора си на домейн име, е дали то да бъде на кирилица или на латиница. До неотдавна международните домейн имена (IDN - international domain names), писани на азбука, различна от латиница (или по-точно със знаци, неподдържани от ASCII кодировка), не се поддръжаха добре от страна на браузърите. Сега нещата се променят и ограничението за ползване само на латиница в домейн имената все повече намалява.

Ако се спрете на домейн име на кирилица, добре ще бъде да изберете за домейн от първо ниво .бг или нещо подобно - т.е. домейн името от първо ниво също да е на кирилица. Причината е, че ако домейн от първо ниво остане на латиница, за въвеждането на домейн името на сайта Ви посетителите ще трябва да превключват по средата на името от кирилица на латиница, което определено не е много удобно. Разбира се, избор на домейн име на кирилица обикновено означава, че очаквате посетители само от страни, където се ползва кирилица.


Регистратори

Домейн имената не се купуват, а се регистрират за определен период от време. Тази регистрация на домейн имена се извършва от компании, наречени регистратори. Важно е да изберете регистратор, който е акредитиран от ICANN - компанията, на която е поверена организацията на регистрирането на домейн имена. Интернет търсачките няма да вземат насериозно сайта Ви, ако домейн името му не е регистрирано от акредитиран регистратор. Можете да проверите списъка с акредитирани регистратори на страницата на ICANN.

Известни международни регистратори с традиции са напр. GoDaddy, EnomMoniker.com, Name.com, а български регистратори са изброени в страницата Регистратори и хостинг компании.

Често хостинг компаниите предлагат и услуги по регистриране на домейн имена, а някои дори предлагат безплатна регистрация на домейн име в хостинг плановете си. Имайте предвид, че ако ползвате безплатно домейн име като част от хостинг план, може да се окаже, че нямате контрол върху домейн името, напр. може да нямате възможност да го прехвърлите към друга хостинг компания ако решите да преместите сайта си. По тази причина някои хора предпочитат да си регистрират домейн имената в един регистратор, а да ползват хостинг услуги от друга компания.

Още едно нещо, което трябава да имате предвид при регистрацията на домейн името си е периода, за който го запазвате. Твърди се, че търсачките класират по-добре сайтове, чиито домейн имена са запазени за по-дълъг период - 2 и повече години.

начало на страницата

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.

Google реклами
Google реклами
Кой е тук?
В момента има 20 посетителя в сайта