Оценка на читателите: / 98
Слаба статияОтлична статия 

HTML хипервръзки (линкове)

Как се задават препратки към интернет страници

Препратки (хипервръзки или още линкове) към интернет страници се задават с двойката тагове <a> и </a> - съответно за начало и за край. Ето един пример за хипервръзка към страницата за България на японски, която направих наскоро:

<a href="http://www.baranokuni.com/">Страната на розите</a>

Хипервръзката ще изглежда по този начин:

Страната на розите

Адресът на страницата, към която е хипервръзката, се задава като атрибут (за атрибутите след малко) на тага <a> с израза href= и ограждане с кавички. Самият текст, който ще се извежда на екрана, се разполага между <a> и </a>. Както забелязвате, адресът на хипервръзката (http://www.baranokuni.com/) и нейният текст (Страната на розите) може да нямат нищо общо помежду си.

"Атрибут" е често използвано понятие в HTML и означава допълнителна информация за даден елемент (таг). Всеки таг има специфичен набор от атрибути, които могат да вземат определени стойности. В конкретния случай атрибутът href на таг <a> дава допълнителната информация какъв е адреса на интернет страницата, към която е препратката.

Хипервръзки към част от страница

С хипервръзки може да се укаже препратка не просто към една страница, но и по-специфично към дадена нейна част. За целта е необходимо някой от елементите (напр. заглавие) да е получил атрибут, наречен идентификатор, т.е. име. Идентификаторите се указват с id="име", като на мястото на "име" може да стои произволна дума. Например в настоящата страница е зададен идентификатор с име "top" за челното заглавие:

<h1 id="top">Линкове (хипервръзки)</h1>

Използвайки идентификатора "top", може да се създаде хипервръзка към заглавието на настоящата страница:

<a href="#top">начало</a> 
ще изведе на екрана следния линк: начало. Обърнете внимание на знака #, който предшества името на идентификатора в адреса на хипервръзката.

Идентификаторите може да се използват и в адресите към други страници. Например

<a href="http://www.parvisait.com/html-headlines-paragraphs.html#paragraph">Параграф</a>

е препратка към подзаглавието Параграф от страницата HTML - заглавия и параграфи.

Отваряне на страници в нов прозорец

Понякога е желателно страниците, към които сте сложили хипервръзки, да се отварят в нов прозорец на браузъра. Такъв е случая, когато препратките са към външни за сайта Ви страници - потребителите може и да не се върнат към сайта Ви след като веднъж са излезли от него. За да си запазите присъствие на екрана, отворете външните линкове в нов прозорец като укажете за хипервръзката атрибут target със стойност "_blank":

<a href="http://www.baranokuni.com/" target="_blank">Страната на розите</a>

Тази връзка ще се отвори в нов прозорец: Страната на розите

Следва: Форматиране на текст в HTML

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.