Оценка на читателите: / 57
Слаба статияОтлична статия 

Карта на сайт за роботи - sitemap.xml

Употреба на sitemap.xml

Картата на сайт за роботи sitemap.xml е логичното допълнение към файла robots.txt. Докато robots.txt посочва на търсачките кои страници са забранени за индексиране, sitemap.xml съобщава кои страници са в наличност за индексиране.

Подобна карта на сайта е особено полезна за сайтове с голям брой страници или със страници, които са трудно откриваеми. Изричното изборяване на страниците на сайта в sitemap.xml е гаранция, че индексиращите програми на търсачките няма да пропуснат някоя страница от сайта.

Създаване на sitemap.xml

Файлът sitemap.xml трябва да съдържа изброени URL адресите на страниците на сайта Ви. Допълнително в sitemap.xml можете да добавите информация колко често се променят страниците, кои от тях са с най-голямо значение и др.

Големите търсачки като Google, Yahoo! и Bing ползват един и същи формат за sitemap.xml, така че ще се наложи да го създадете само веднъж. Можете да го направите и на ръка, следвайки стандарта, описан в sitemaps.org.

Ако не Ви се занимава с писане на файл, който може да бъде създаден автоматично, можете да ползвате услугите на някой от платените или безплатни генератори на sitemap.xml. Ето адреса на един безплатен онлайн генератор на sitemap.xml: sitemaps-builder.com.

В полето Site URL въведете URL адреса на сайта си, изберете колко често се променя съдържанието на страниците от Change Frequency (това е указание за търсачките колко често да посещават страниците Ви и да актуализират информацията си за тях) и натиснете Start.

Когато генераторът приключи, ще Ви изведе към страница с резултатите, откъдето можете да си свалите готовия файл sitemap.xml. Файла може да разгледате и евентуално коригирате с обикновен текстов редкатор. Ако sitemap.xml съдържа повече от 50 000 хипервръзки или има размер повече от 10Mb, препоръчително е да го разделите на два и повече файла, имената на които ще трябва да укажете на търсачките в т.нар. sitemap index файл.

Още един интересен онлайн генератор за карта на сайт е sitemapdoc.com. След като програмата събере всички линкове към страници на посочения сайт, можете направо да редактирате резултатите преди да експортирате данните като XML файл.

В случай че предпочитате да работите с програма от собствения си компютър, можете да изпробвате генератора на WonderWebWare. Програмата е безплатна, няма ограничения за броя линкове, които може да обработи наведнъж и може да генерира не само Google и Yahoo, но и HTML вариант на карта на сайта ви.

Как да съобщите на търсачките за sitemap.xml

Щом се уверите, че всичко е наред, качете sitemap.xml в осовната директория на сървъра, където е поместен сайта Ви. След това трябва да съобщите на търсачките за sitemap.xml. Това можете да направите като добавите съобщение за ползване на sitemap.xml във файла robots.txt - добавете в него следния ред:
Sitemap: URL_на_sitemap
където URL_на_sitemap e URL адреса на файла sitemap.xml, напр. http://www.baranokuni.com/sitemap.xml.

При всяко посещение на сайта Ви, търсачките задължително преглеждат файла robots.txt (ако съществува, разбира се) и ако там има съобщение за sitemap.xml, информацията ще бъде използвана за индексиране на посочените там страници.

Ако сайтът Ви вече е индексиран, може и направо да съобщите на търсачките за новата карта на сайта. За Google това можете да направите като въведете в адресното поле на браузъра следния адрес:

Заменете Вашия-сайт.com с реалното име на сайта Ви.

По аналогичен начин можете да уведомите търсачката на Microsoft Bing:

Yahoo! Ви предлага няколко начина да съобщите за sitemap.xml на Вашия сайт. Един от тях е през SiteExplorer, който се използва и за обявяване на самия сайт за индексиране.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.