Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 

Управление на сайт с файл .htaccess

Възможности на файл .htaccess

Основните конфигурационни файлове на сървъра дават богати въжможности за управление на хостваните сайтове. Съвсем разбираемо, хостинг компаниите почти никога не дават възможност на ползващите shared hosting потребители да управляват тези конфигурационни файлове. Сървърите Apache обаче дават много добра алтернатива - широки възможности за управление на сайт посредством конфигурационния файл .htaccess. Всеки потребител може да създаде и разположи в една или повече директории от сайта си файл .htaccess, за да постигне някоя от следните цели:

Някои особености на .htaccess, които трябва да знаете

Като всеки мощен инструмент, и файлът .htaccess трябва да се използва внимателно. Четете внимателно инструкциите за работа и ги прилагайте едва когато сте разбрали точно значението им - понякога изпускане на само един символ може да направи целия Ви сайт недостъпен от интернет!

Файлът .htaccess работи само на Apache сървъри. Като най-популярните сървъри, има голяма вероятност хостинг компанията Ви да използва именно Apache сървъри, но ако не сте сигурни - попитайте.

Повечето хостинг компании поддържат употребата на файл .htaccess. Прекомерната употреба на команди в .htaccess обаче може да претовари сървъра и в някои случаи администраторите на сървъри забраняват използването на .htaccess файлове. Уверете се, че имате разрешение да ползвате .htaccess файл преди да го създадете!

Понякога хостинг компаниите разполагат .htaccess файл в основната директория за всеки свой клиент. Също така, много програми за управление на съдържанието работят със собствен .htaccess файл. Ако качите направо своя файл на сървъра, без да проверите дали има вече създаден .htaccess, има опасност да изтриете вече съществуващ такъв с непредвидими последствия.

Винаги е добре да правите архивно копие на стария файл и да се върнете към него в случай че нещо се обърка. Имайте предвид, че файлът .htaccess е невидим за някои програми. Често използваната и безплатна FTP програма FileZilla няма проблем с визуализирането на файла.

Създаване на файл .htaccess

Файл .htaccess можете да създадете и редактирате с обикновен текстов редактор. Обърнете внимание на особеното име на .htaccess - файлът няма име, а само разширение (htaccess), предшествано от обичайния символ, разделящ името от разширението на файла - точка (.)

Поради необичайното име, някои от текстовите редактори няма да Ви позволят да запишете файла с име .htaccess. Едно възможно решение на проблема е да го запишете като htaccess.txt, да го качите на сървъра и след това да използвате FTP програма или контрол панела си, за да смените името на .htaccess./p>

След като създадете файла, разположете го в директорията, за която искате да важат командите в него, като внимавайте FTP преносът да е от типа ASCII, а не BINARY. Също така, може да се наложи да промените кода за достъпност на файла (известен още като команда CHMOD) на 644 (RW-R--R--) - това означава, че файлът ще бъде достъпен за изпълнение от сървъра, но недостъпен за разглеждане през браузър. Подобен достъп до файла е сериозен риск за сигурността на сайта и трябва да се ограничи.

Командите в .htaccess важат автоматично и за всички поддиректории на директорията, в която е разположен файла, така че можете да създадете само един файл за целия си сайт - просто го разположете в основната директория, където се намират страниците на сайта. Ако искате някоя поддиректория да се управлява по различен начин, сложете в нея съответния .htaccess файл - той има предимство пред разположени в по-горни директории файлове.

Всяка команда задължително се изписва на един ред, независимо колко е дълга, т.к. символът за нов ред (linefeed) служи за край на команда. Избягвайте използването на текстови редактори, които автоматично прехвърлят текст на нов ред при достигане дясната граница на страницата - така форматираният .htaccess файл ще бъде невалиден!

В следващата статия, Изрази шаблони в .htaccess ще разберете повече за командите в .htaccess.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.