Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 

Картинна галерия

Дори и да не сте професионален фотограф, ако смятате да сложите повече снимки на сайта си, добре ще е да ги подредите по някакъв начин. Използването на подходяща картинна галерия може да Ви спести труда по подреждането на снимките. Нещо повече, картинните галерии често Ви дават богати възможности за контрол в изгледа на снимките, позволяват на посетителите да гласуват или да оставят коментари за снимките, да качват свои снимки т.н.

Как да се снабдим с картинна галерия

Предложение от хостинг компанията?

Ако не се сте претенциозни, може би първото място, което трябва да проверите, е Вашата хостинг компания. Често в хостинг плана е включено използване на картинна галерия. Подобни приложения обикновено нямат възможност за голяма промяна в дизайна и ако искате картинна галерия, която да управлявате по-свободно, е добре да инсталирате отделна програма.

Coppermine Gallery: златната "медна мина"

Една много добра програма-картинна галерия е Coppermine Photo Gallery, CPG. Ето някои от характеристиките на CPG:

 • автоматично създаване на малки (thumbnails) и средни по размер копия на снимките , които се показват в отделна страница;
 • възможност за подреждане на снимките в отделни албуми или по категории;
 • показване на последно добавени или на случайно избрани снимки;
 • търсене на снимки по ключови думи; гласуване за снимка и оставяне на коментар;
 • избор на език за галерията (включително и български);
 • възможност за даване право на потребители да качват свои снимки и т.н.

Можете да изпробвате демо версията на CPG. Препратката е към страницата на български, но можете да смените езика от менюто горе вдясно. От менюто горе вляво пък можете да смените изгледа на галерията, избирайки измежду повече от 200 теми.

Ако CPG Ви е харесала и обмисляте инсталирането й, трябва да имате предвид следното: CPG използва за управление PHP и за съхранение на данните MySQL. По тази причина, преди да опитате да инсталирате програмата, се убедете, че хостинг плана Ви поддържа PHP и MySQL.

Gallery

Още една безплатна програма-картинна галерия е Gallery. Също като CPG и Gallery използва PHP и MySQL и има много добри възможности: организация на снимките по албуми, добавяне на воден знак за защита на снимките от копиране, автоматично качване на всички снимки от даден сайт, възможност за гласуване и оставяне на коментар от посетители, слайдшоу и др. Можете да разгледате някои от сайтовете, направени с Gallery.

Специализирани сайтове за снимки

Друг вариант, с който разполагате, е да сложите снимките си на някой специализиран за снимки сайт и просто да сложите хипервръзка от сайта си към своя акаунт със снимките. Разбира се, ако искате сайт само за снимки, може и изобщо да няма нужда да създавате отделен сайт - акаунта Ви в Pbase напр. може да е достатъчен.

Ето и няколко сайта, които можете да използвате като картинни галерии за снимките си:

 • Flickr: един от най-големите сайтове за споделяне на снимки. Самият сайт твърди, че е домакин на повече от 3 милиарда снимки!
 • Photobucket
 • Picasa
 • Fotki
 • PBase До тук изброените сайтове предлагат безплатни акаунти, ползвани от милиони хора по света. Разбира се, безплатните услуги рядко вървят ръка за ръка с даването на каквито и да било гаранции. Държите ли на гарантирана поддръжка на снимките Ви, изберете някоя компания с традиции, например PBase. Ако все още не са Ви попадали, разгледайте чудесните снимки на Никола Груев в PBase.
 • ImageHosting: сайтът Ви позволява да качвате неограничен брой снимки, към които да слагате препратки от своя сайт или блог

Flash галерии

Имате възможност да представите снимките си и по-раздвижено - с използването на т.нар. Flash картинни галерии.

Една популярна програма е dfGallery. С dfGallery можете да използвате направо снимките, които сте качили в албумите си в Flickr, Picasa, Photobucket, Fotki или да използвате свои снимки.

FlashGallery е съвсем малка програма, която обаче дава доста добри възможности за представяне на снимките Ви. Вижте демото на галерията.

andrewberg.com предлага интересно нестандартно решение за подредба на снимки в една галерия. От същата страница, където е демостраницията, можете да си изтеглите и самата програма.

flshow.net е картинна галерия - въртележка.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.