Оценка на читателите: / 42
Слаба статияОтлична статия 

CSS: стилове в интернет страници

CSS, Cascading Style Sheets, е най-често използвания език за управление изгледа на интернет страници. По принцип CSS може да се използва най-общо за XML документи, но най-честата употреба е съвместно с HTML за задаване на стилове в интернет страниците.

Какво представляват CSS командите

CSS командите имат много лесен синтакс - състоят се от селектор (напр. име на елемент) и стил, който се указва за този селектор. Например
p { text-color:green; }
ще промени цвета на текста на всички параграфи в зелен.

CSS команди могат да се задават както в head частта на HTML документа, така и в отделен файл. Предимството на използването на отделен файл е възможността CSS командите да бъдат наложени над повече от една страница - достатъчно е в head частта на HTML страницата да бъде указано използването на CSS документа.

Предимства на CSS: разделяне на съдържание и стил

HTML позволява за всеки от елементите (заглавия, параграфи и т.н.) да бъде указан стил. Например, можете да укажете цвета на текста в един параграф да бъде зелен по следния начин:

<p style="color:green">Този параграф е зелен</p>
и резултатът ще изглежда така:

Този параграф е зелен

Въпреки заложените възможности за указване на стил в отделните елементи на HTML, има няколко сериозни причини да използвате именно CSS за определяне изгледа на страниците:

 • Разделянето на съдържание и стил дава много по-голяма гъвкавост в управлението на странците.

  Представете си, че сте направили голям сайт с хиляди страници, в които сте използвали HTML стилове за задаване примерно цвета на параграфите. Ако един ден решите да смените цвета на текста на всички параграфи, ще Ви се наложи да отваряте една по една всички страници и на всеки параграф да пренаписвате указанието за цвета! Ако сте използвали CSS вместо HTML стилове, ще трябва да смените само един ред в CSS файла: p { text-color:green; } и промяната автоматично ще бъде наложена над всички параграфи във всички страници.

 • Възможност различни хора да работят по съдържанието и стила на страниците.

  CSS указанията могат да се записват като отделни от HTML страниците файлове. Това позволява работата над един интернет сайт да се раздели между хора, които пишат съдържанието на страниците, и тези, които се грижат за оформлението.

 • Употреба на един и същи CSS файл в различни проекти.

  Веднъж създаден, CSS файла може да се използва за указване стила на произволен брой страници - достатъчно е във всяка от тях CSS файла да бъде посочен за използване.

 • По-бързо зареждане на страниците

  CSS файловете обикновено се запазват в кеш паметта на браузърите, след като се зареди първата страница със CSS файл. По тази причина зареждането на нови страници, които използват същия CSS файл, ще бъде ускорено. Разбира се, това ще намали и трафика на данни от сървъра Ви.

Ограничения на CSS

Като стандарт CSS е създаден сравнително (за интернет) отдавна: първата версия е обявена през 1996, а широко използваната в момента версия 2 - през 1998. Различните браузъри обаче с различна скорост и в различна степен включват поддръжка за CSS стандарта. Сега повечето широко използвани браузъри поддържат почти целия стандарт, но за много от тях има елементи, които се интерпретират различно.

Типичен пример е нестандартното определяне ширината на елементи в Internet Explorer. Този пословичен с несъобразяването си със стандарти браузър обаче не е единствен - документирани са стотици грешки за различни версии на Firefox, Netscape, Opera и Internet Explorer.

Поради несъответствията в браузърите се налага внимателно да се прегледат страниците във всички по-широко използвани браузъри преди публикуването им в интернет. Постигането на един и същи изглед на страниците често е възможно, но се налага използването на специални похвати за някои CSS команди. Това прави дизайна на страниците много по-сложен процес, отколкото би трябвало да бъде.

Въпреки тези трудности, CSS се използват широко в дизайна на интернет страниците. Заслужава си да изучите и използвате възможностите на CSS за постигане на добър дизайн за страниците на Вашия сайт.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.