Оценка на читателите: / 25
Слаба статияОтлична статия 

Flash: анимацията в интернет

Flash е една от най-популярните платформи за създаване на анимирани интернет страници, реклами, игри, презентации и програми. Популярността на Flash се дължи на два основни фактора:

  • разнообразно съдържание, с което може да се работи: векторни и растерни графики, аудио и видео файлове, а с използването на скритовия език ActionScript се добавя и възможност за изграждане на интерактивни приложения.
  • широка поддръжка на Flash в интернет: 98% от потребителите на интернет имат инсталирани програми или plug-in компоненти (най-често това е Adobe Flash Player) към своите браузъри, с които могат да разглеждат Flash съдържание. Не е чудно, че много създатели на интернет страници избират именно Flash като формат за своите графики, анимации и видео.

С оповестяването на Open Screen Project на 1ви май 2008 г., сегашният притежател на Flash - Adobe Systems премахват ограниченията за използване на форматите SWF и FLV (за тях - след малко) и допълнително поощряват развитието на Flash приложенията.

FLV: Flash видео

Flash видео е пакетиращ формат, предназначен за изпращане на видео по интернет. Flash видео форматът се е наложил като предпочитания начин за включване на видео в интернет страници. Пример за сайтове, използващи Flash видео, са видео сайтове като YouTube, Google Video, Yahoo! Video и новинарски сайтове като BBC online и Reuters.com.

Съществуват две разновидности на Flash видео формата: традиционния FLV и по-новия F4V, който поддържа по-високо качество на предаваното видео. Създателите на Flash Player съветват създателите на Flash видео да се ориентират към F4V, а самите разработчици на Flash видео формата, Adobe Systems, твърдят, че постепенно ще се насочат изцяло към разработване на F4V.

FLV Flash видео може да се гледа както направо по интернет, използвайки подходящия plug-in за браузъра, така и след изтегляне и записване на FLV файла на собствения компютър - с Flash player програма. Освен вече споменатия Adobe Flash Player, популярна и свободна програма за Flash видео е VLC media player, която освен FLV поддържа и много други видео формати: MPEG-4, DVD Video, Ogg, Matroshka.

SWF: формат за анимирана графика

SWF (съкращение от ShockWave Flash, или SmallWave Format) първоначално се създава като формат, чрез който да се изпращат по интернет векторни графики, но постепенно към поддържаните файлове се добавят аудио и видео. Поради широката поддръжка от повечето браузери на SWF формата, това е де факто настоящия стандарт за представяне на анимирани векторни графики в интернет, с далеч по-широка употреба от конкурентния SVG формат, обявен от W3C за стандарт.

Макар и по-известен като формат за анимирана графика, SWF може да се използва и за "пакетиране" на Flash видео - начинът на кодиране на видео и аудио информацията за двата вида файл е еднакъв. Друго често срещано приложение на SWF са Flash картинни галерии, за които можете да прочетете в статията картинна галерия.

Самите SWF файлове се прочитат и изпълняват от самостоятелни програми или от plug-in (допълнителна програма) към браузъра. За тази цел сега най-често се използва Adobe Flash Player, но наскоро обявеният GNU проект Gnash има за цел да разработи свободен аналог на Adobe Flash Player.

SWF е компилиран до изпълним код файл и веднъж създаден, не може да бъде променян. Ето няколко от по-често използваните програми, с които можете да създавате SWF файлове:

  • Adobe програмите Flash и Flex builder. Както може да се очаква от компанията, притежаваща и развиваща Flex технологията, продуктите на Adobe са с много високо качество. Разбира се, на известни марки подхожда и подобаваща цена: Adobe Flash струва около 700 долара. Можете да изпробвате безплатно Flash за месец след регистрация в Adobe.
  • SWiSH Max2: това е алтернативна на Adobe Flash програма, която има много сходни качества, но значително по-ниска цена. Можете да изпробвате безплатно програмата за 15 дена: trial
  • haXe и swfmill. Една интересна закономерност в интернет е своевременната поява на свободни версии на добри, но скъпи програми. Adobe Flash не е изключение: вече е създаден свободен компилатор (haXe) за SWF файлове , както и програма (swfmill) за превръщане на изображения (JPEG, PNG), шрифтове TIFF и видео във формата, който се използва от Flash - SWF. Ако сте свикнали да работите с програми с команден интерфейс, haXe и swfmill са една добра възможност да изпробвате уменията си в създаването на Flash файлове безплатно.
  • WIX. Ако нито Ви се дават няколко стотин долара за програми, нито Ви се занимава с писането на програмен код, можете да използвате възможностите, които дава WIX. Компанията предлага безплатен акаунт, в който можете да създадете изцяло базирани на Flash сайтове, банери, картички и т.н., които евентуално да включите в други свои сайтове или блогове. Самата компания не натрапва реклами на използващите безплатен акаунт потребители, a печели от потребители, които избират платен план с повече възможности.

Flash и интернет търсачките

Съвсем до скоро интернет търсачките не можеха да индексират съдържанието на SWF файлове. Това означава, че информацията, съдържаща се в един SWF файл, е невидима за търсачките. По тази причина за създателите на уеб страници оптимизирането на Flash страници за интернет търсачки е голям проблем.

Заедно с вече споменатия Open Screen Project, в средата на 2008 година Adobe Systems дават част от програмния си код на двата гиганта сред интернет търсачките - Google и Yahoo!. Това дава възможност за разработване на методи Flash съдържанието да бъде индексирано от търсачките - значително облекчение за уеб дизайнерите, които създават интернет страници с Flash. Google са вече значително напреднали в това отношение, а се очаква в недалечно бъдеще и много други интернет търсачки да ги последват.

 

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.