Оценка на читателите: / 57
Слаба статияОтлична статия 

Шрифтове - същност, видове и употреба

Съдържание

Какво е шрифт?

Шрифт е набор от изображения на букви, цифри или символи, който се използва за визуализиране на знаци. Понеже компютрите могат да обработват само числа, те приемат, съхраняват и изпращат всеки текст като последователност от кодове - числа. За да бъдат показани на екрана тези кодове като разбираеми от човек букви, цифри или други знаци, на компютъра трябва да се укаже на кой код какъв графичен елемент (картинка на буква, цифра и т.н.) съответства. Именно тази роля на преводач от компютърни кодове към разбираем текст изпълняват шрифтовете.

Даден шрифт (напр. Hebar Bold) е стилистично еднородна съвкупност от знаци, a стилистично сходни шрифтове се групират в семейства (font family) - напр.Hebar Bold, Hebar Italic, Hebar Bold Italic и др. са част от Hebar семейството от шрифтове.

Видове шрифт

Шрифответе най-общо се поделят на три групи:

 • Serif: Това са шрифтове, при които някои знаци имат заострени краища; В следващия пример обърнете внимание на главното T, S и G:

  Това е текст, написан със Serif тип шрифт - Georgia

 • Sans-Serif: Противоположно на Serif, знаците в тези шрифтове нямат заострени линии:

  Това е текст, написан със Sans-Serif тип шрифт - Verdana

 • Monospace: За разлика от други шрифотве, при които някои знаци (напр. ф ) заемат повече място от други (напр. а), при monospace шрифтовете всички знаци заемат еднаква широчина:

  Това е текст, написан с Monospace тип шрифт - Lucida-console

Кога какви шрифтове се предпочитат?

Serif шрифтовете със своите украшения изглеждат по-стилни от Sans-Serif събратята си и се предпочитат при отпечатването на книги, вестници или списания. На компютърния екран обаче заострените части на буквите не се виждат много добре и по тази причина за интернет страници се предпочитат Sans-Serif шрифтове.

Monospace шрифтовете от своя страна, намират напр.приложение при оформяне на таблици, в които се сравняват последователности от символи. Понеже Monospace шрифтовете използват еднаква широчина за всички символи, двата символни низа ще се подравнят правилно и сравнението между тях ще бъде лесно.

Ето и един пример:
Следващите два реда са с шрифт Verdana. Макар че съдържат еднакъв брой символи (12), дължината на редовете е различна:
ШФШФШФШФШФШФ
ТИТИТИТИТИТИ

Същите два реда с Monospace шрифт Courier са идеално подравнени:
ШФШФШФШФШФШФ
ТИТИТИТИТИТИ

Някои по-разпространени шрифтове

Шрифтовете по същество са файлове с рисунки на букви, цифри и знаци и по тази причина има теоретично безброй възможни шрифтове - доколкото човешкото въображение и творчество за неограничени. На практика има хиляди шрифтове, като непрекъснато се създават нови. Ако искате да създадете например покана за сватба, можете да избирате свободно от стотици изящни шрифтове. Нужно е само да инсталирате избрания шрифт на своя компютър, за да отпечатате своя шедьовър.

Когато изготвяте уеб страници обаче трябва да се съобразявате с какви шрифтове разполагат посетителите на страниците ви. Страницата ви може да изглежда страхотно с шрифтовете, които сте инсталирали на своя компютър. Но ако посетителите на страницата ви не разполагат с използваните от вас шрифтове, те ще видят текста просто с някой от шрифтовете по подразбиране, използващи се когато указания на страницата шрифт не е инсталиран.

Ето някои шрифтове за кирилица в кодировка Unicode, които се поддържат от Windows XP:

Шрифт Примерен текст
Arial Здравей, приятелю чудесен!
Century Здравей, приятелю чудесен!
Courier New Здравей, приятелю чудесен!
Georgia Здравей, приятелю чудесен!
Lucida Console Здравей, приятелю чудесен!
Microsoft sans serif Здравей, приятелю чудесен!
Palatino Linotype Здравей, приятелю чудесен!
Tahoma Здравей, приятелю чудесен!
Times New Roman Здравей, приятелю чудесен!
Trebuchet Здравей, приятелю чудесен!
Verdana Здравей, приятелю чудесен!

Инсталиране на шрифтове

Информацията за шрифтовете се съхранява във файлове, които обикновено имат разширение .ttf. Можете да си свалите такива файлове от редица сайтове, напр. www.1001freefonts.com, www.dafont.com, www.urbanfonts.com. Интересен е и следният блог с автор Стефанов, където са сложени полезни препратки към колекции от шрифтове на кирилица.

Ако искате да си инсталирате така свалените нови шрифтове, отворете прозореца Run (достъпен от главното меню, появяващо се при кликване на Start) и напишете в командния ред %windir%\fonts. Тази команда ще отвори папката, в която се съдържат инсталираните до момента шрифтове в Windows операционната Ви система.

От менюто File изберете Install new font и в отворилия се прозорец изберете драйвера и папката, където сте си свалили новите шрифтове. Ще се появи списък с наличните файлове, от които можете да изберете кой или кои да бъдат инсталирани (множествен избор е възможен ако задържите клавиша ctrl докато кликвате отделните файлови имена; друг вариант е да изберете само началното и крайното име на цяла група, като задържите натиснат клавиш shift).

Процедурата изглежда може би малко сложна, но директното копиране на файловете-шрифтове в папката FONTS обикновено не е достатъчно, за да станат новите шрифтове достъпни за всички програми. Необходимо е обновяване на кеш файл, което става автоматично ако следвате описаната по-горе процедура.

Как да използваме шрифтове, които не са универсални?

При наличие на хиляди шрифтове, от които да избира, човек трудно се примирява с мисълта, че трябва да се ограничи до десетина универсално разпространени. Всъщност има няколко начина да използвате произволно избран от вас шрифт за текст от страницата си, който да достигне 100% до потребителите във вида, който искате.

Използване на графика вместо текст.

Простичко казано, ще направите снимка на текста, на който държите (примерно заглавието или логото на сайта) и ще я сложите на мястото на текста - така няма да зависите от никакви шрифтове. Недостатъците на това решение са:

 • увеличен размер на страницата: снимката заема много повече памет от текста и съответно времето за зареждане на страницата ще нарастне;
 • необходимост от правене на нова снимка всеки път, когато решите да промените въпросния текст;
 • неподатливост на смяна големината на шрифта: ако потребителите ви искат да видят страницата ви с по-едър шрифт нормалният текст ще стане по-голям, но снимката на текста - не.

Използване на технологията sIFR (Scalable Inman Flash Replacement).

С употребата на CSS, JavaScript и Flash, избраният текст се подменя от Flash еквивалент. Така дизайна на текста, който сте избрали, ще достигне непроменен при потребителя независимо дали той си е инсталирал шрифтовете, които ползвате.

Недостатък на sIFR е необходимостта потребителите да са си инсталирали Flash plug-in и да са разрешили браузъра им да ползва JavaScript. Ако и двете условия не са изпълнени, текстът ви ще бъде представен сякаш не сте използвали специални шрифтове - съвсем обикновен.

Друг сериозен недостатък на sIFR е забавеното зареждане на страницата поради сериозното натоварване на компютъра.

Прилагане на технологията FLIR (Facelift Image Replacement).

FLIR прилича на sIFR с подмяната на текст с негов графичен еквивалент, но се различава по следните точки:

 • Текстът, който ще бъде представен с определен шрифт, се зарежда както останалия текст - за разлика от Flash елемента, използван от sIFR, този текст е видим за търсачките.
 • Маркираният като FLIR текст се разпознава от JavaScript на браузъра и се праща заявка обратно към сървъра, който изгражда нужните графични файлове и ги праща обратно. Процесът е много по-бърз от sIFR обработката.
 • FLIR се инсталира много по-лесно от sIFR.

Ако не сте запознати с шрифтовете, всички тези приказки може би са ви се сторили ненужни подробности. Но ако държите на дизайна на страниците си, използването на подходящи шрифтове е един от най-сигурните начини да оставите добро впечатление у посетителите на интернет странците ви.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.