Оценка на читателите: / 55
Слаба статияОтлична статия 

PHP граматични правила

Интерпретаторите на PHP командите са доста стриктни и често не прощават пропускането на един единствен препинателен знак. Подобна малка грешка може да преустанови изпълнението на целия PHP файл, с което ще се блокира изграждането и на самата интернет страница. Независимо дали пишете собствени PHP програми или просто адаптирате за своята страница готов код, е добре да познавате основните граматични правила в PHP.

PHP команди

Начало и край на PHP команден блок

PHP команди могат да се включват на всяко място в интернет страницата, достатъчно е само командният блок да се огради с
<?php за начало и ?> за край. Следната кратка страница включва PHP команда за отпечатване на екрана на посланието "Здравейте!":

<html>
<body>
<?php
print "Здравейте!";
?>
</body>
</html>

Както виждате, кодът следва точно предписанията за една HTML страница - с тагове <html> за начало и </html> за край на документа. Когато сървърът получи заявка за тази страница, командният блок на PHP ще бъде разпознат от сървъра, препратен на PHP интерпретатора за изпълнение (в случая отпечатване на посланието "Здравейте!") и резултатът ще бъде изпратен от сървъра към клиента като готова HTML страница.

Разбира се, за да бъдат разпознати и изпълнени PHP командите, интернет страницата трябва да бъде записана като PHP файл - най-често с разширение .php, вместо с обичайното за HTML документите разширение .htm или .html.

Край на PHP команди

Отделните PHP команди завършват със знака точка и запетайка (;), напр.

<?php
echo "Приятен ден!";
?>

е команда за отпечатване на екрана на "Приятен ден!". Както и използваният преди малко пример с командата print, echo командата указва отпечатване на зададеното в кавички съобщение и задължително завършва със знака ";".

Изпускането на този знак за край на командата (;) е една от най-честите грешки, които водят до преустановяване изпълнението на PHP програмата.

Коментари в PHP

Има две основни приложения на коментари в PHP. От една страна подходящи коментари към по-сложните команди правят програмата много по-лесна за поддръжка и разбиране. От друга страна, включването на част от PHP кода в коментар е лесен начин да видите как действа програмата без тази част. Това е много полезно напр. за откриване на грешки в PHP програмата.

Има два начина да включите коментари в PHP програмите си:

 • добавяне на // в началото на реда-коментар:
  <?php
  //едноредов коментар, който ще бъде игнориран от интерпретатора
  ?>

  Този начин на коментиране важи само за един ред. Ако искате да включите повече от един реда като коментар, използвайте другия начин:

 • ограждане на един или повече реда коментар с /* за начало и */ за край:
  <?php
  /*
  многоредов коментар,
  който ще бъде игнориран
  от интерпретатора
  */
  ?>

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.