Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 

PHP - променливи

Какво е променлива

Променлива (на английски variable) е име, на което отговаря някаква стойност - числа, поредица от символи и др. Променливите са удобен начин да съхранявате и обработвате данни в програмите си.

Пример за променлива е името, което въвежда посетител на интернет страница в съответното поле на формата за обратна връзка. Подходяща PHP програма може да съхрани това име като променлива (напр. $ime) и после да използва $ime, за да изпрати писмо с лично обръщение към посетителя.

Как се задават променливи в PHP

Променливите в PHP се обявяват по следния начин:

$име_на_променлива = стойност;

Ето и няколко конкретни примера:

$sreshta="След седмица";
$chas=12;
$myasto='Градинка "Кристал", пред фонтана.';

Предварително обявяване на променливи и техния тип - незадължително

В много други програмни езици - Java, C, C++ и др. за всяка променлива трябва да бъде указан тип (число, символен низ и т.н.). PHP обаче не изисква подобна декларация, а се съобразява със стойността на променливата и автоматично я превръща в съответния тип.

PHP не изисква и предварително обявяване на променлива - такава ще бъде автоматично създадена, когато бъде използвана променлива със зададена стойност.

Правила за име на променлива в PHP

  • Задължителен символ "$" непосредствено преди името на променливата.
  • За името на променливата може да се използват малки и големи букви от латинската азбука - a-z, A-Z, цифрите от 0 до 9, както и знакът "_".
  • За начален смивол на името обаче не може да се използват цифри - разрешени са само букви и знакът "_".
  • Имената на променливите не може да съдържат интервали (празни пространства) - ако името съдържа две или повече думи, за разделяне използвайте главни букви или знака "_":

    $NachalenNomer=15;
    $kraen_nomer=22;

Правила за стойностите на променливите

Стойностите на променливите се задават по различен начин за различните типове променливи. Например за променливи, които съхраняват текст (или най-общо поредица от символи), стойността трябва да бъде оградена с кавички. За числовите стойности на променливи кавички не се използват. Ето и няколко примера:

$ime = "Васил";
$nomer=15;

За ограждане стойността на една текстова променлива може да се използват както единични, така и двойни кавички:

$ime='Ангел';

е идентично с

$ime="Ангел";

Ако обаче в самата стойност на текстовата променлива се съдържат двойни кавички, то кавичките за ограждане на стойността на променливата трябва да бъдат единични (и обратно):

$myasto='Градинка "Кристал", пред фонтана.';

както и

$myasto="Градинка 'Кристал', пред фонтана.";

са еднакво валидни. Ако обаче външните и вътрешните кавички са от един тип, PHP интерпретаторът ще възприеме първите вътрешни кавички като символ за край на стойността на променливата, което ще бъде явна грешка.

Единичните и двойните кавички имат различен смисъл, когато в поредицата от символи е включено име на променлива. Например при използване на командата за отпечатване на съобщение echo (или равнозначната print), ограждането на името на променливата с двойни кавички ше доведе до извеждане на стойността на променливата, а използването на единични кавички ще има за резултат отпечатването на самото име на променливата. Нека разгледаме конкретен пример:

<?php
$nomer=120;
echo "<p>Брой на прочетените за това лято книги: $nomer</p>";
echo '<p>Брой на прочетените за това лято книги: $nomer</p>';
?>

Първата команда echo ще отпечата параграф, в който ще фигурира стойността на променливата (т.е. 120), докато втората команда echo ще даде като резултат параграф с името на променливата ($nomer).

Подробности за обявяването на масивите (array) можете да намерите в следващия урок - PHP масиви.

 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Ако желаете да оставите коментар към статията, трябва да се регистрирате.