Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 

Създаване и редактиране на статии

Можете да редактирате вече създадени статии като щракнете върху името на статията от списъка със статии (достъпен чрез Съдържание>Статии от главното меню или от иконката Статии на контролния панел). Нови статии се създават чрез избор на "Добавяне" от лентата с инструменти на страницата Съдържание>Статии или щракване на иконката Нова статия на контролния панел. Редактирането на статии и създаването на нови ползват една и съща форма, затова ще ги разгледаме заедно.

Обща информация

Обикновено първо се попълва общата информация за статията:

articles-title
 • заглавие - съответства на HTML елемента title
 • име в адрес - това е частта от URL адреса на страницата, която ще се показва след името на сайта. Ако оставите полето празно, за име ще се използва самото заглавие, като интервалите ще бъдат заменени с тирета. Имайте предвид, че кирилицата не е сред позволените знаци и ако заглавието е на кирилица, то ще бъде заменено от датата и часа на създаване на статията (освен ако не въведете сами нещо друго - на латиница).
 • Секция и категория - падащи менюта с наличните секции/категории. Изберете към коя секция/категория искате да принадлежи статията.
 • Статус - определя дали статията ще бъде публикувана (видима на сайта) или не.
 • Начало - дали статията да се появява в началната страница или не.

Създаване на самата статия

Въвеждане на текст

joomla - articles tinyMCEЗа създаването на самата статия можете да ползвате вградения WYSIWYG редактор TinyMCE, като при желание превключвате от режим на директно въвеждане на текст към режим на въвеждане на HTML код. Този редактор е включен по подразбиране, но можете да го изключите от глобалните настройки (Сайт>Настройки - от падащото меню "Редактор по подразбиране" изберете Editor - No Editor

Добавяне на изображение

articles-image

В дъното на формата - долу, вляво, има бутон "Изображение". Той дава възможност за добавяне към статията на избраното изображение. Този файл трябва да е разположен в папка images/stories или в някоя подчинена на нея папка.

Параметри за статията

Вдясно можете да въведете три вида параметри за статията:

 • Параметри - статия: Избор на автора за статията, определяне нивото на достъп (публичен, регистриран или специален), датата на създаване на статията (попълва се автоматично от системата), начало и евентуално край на публикацията. Последната настройка е удобна за статии със съобщение, което губи актуалността си в даден бъдещ момент.
 • Параметри - разширени: Тук се контролират възможности като показване името на автора, датата на създаване, иконки за печат или PDF - те служат като препратки към автоматично генериран вариант на страницата за печат или като PDF документ, рейтинг на статията и др. Можете да избирате между "глобално" (това съответства на общата настройка за всички статии: Съдържание>Сатии>Настройки от лентата с инструменти), "Да" или "Не". Ако имате конкретно предпочитание за всички статии (напр. да не се показва иконка за PDF файл), най-добре е да зададете параметъра от общата настройка, вместо да го сменяте за всяка статия по отделно.
 • Мета данни: тук се въвеждат описанието и ключовите думи, които се използват от интернет търсачките (роботи) при определяне съдържанието на статията. Допълнително можете да зададете указание за роботите дали да индексират страницата, дали да следват хипервръзките, дали да запазват архивно копие на страницата и др.

Лента с инструменти

articles - toolbar

Лентата с инструменти за редакция на статия прилича на повечето ленти с иснтрументи в страница за редакция и съдържа следните бутони:

 • Преглед - можете да видите как ще изглежда статията дори без да напускате страницата за редакция
 • Запис - записва въведените данни/промени и ви връща към страницата със списък на статиите.
 • Приложи - записва въведената информация, но ви връща на същата страница за редакция. Препоръчително е, особено когато въвеждате дълги статии, от време на време да запазвате информацията, за да не загубите случайно въведеното до момента.
 • Затвори - игнорира въведените промени и ви връща към станицата със списъка на статии.
 • Помощ - дава указания за работа, освен ако версията на помощния файл не е остаряла - в такъв случай се показва препратка към онлайн версията.
 

Ако решите, че "как се прави сайт" ръководството може да бъде полезно и за други хора, моля гласувайте за сайта:

+добави в любими.ком Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!